W najbliższą niedzielę na terenie Browaru w Żywcu odbędzie się IV edycja OscypekFest – Żywiec 2009. W trakcie imprezy zacznie powstawać “Największy Ser Góralski Na Świecie”. Pomysłodawcą i organizatorem “OscypekFest” jest prekursor polskiego folku góralskiego – Kapela “Pieczarki”. W ubiegłym roku udało jej się wyprodukować 14,5 kg ser w kształcie podwójnego stożka, do produkcji którego zużyto 100 l owczego mleka i 70 l mleka, pochodzącego od krowy. W tym roku ma paść kolejny rekord. Kapela „Pieczarki” zobowiązała się do wyprodukowania 15 kg sera, który będzie mierzył ponad pół metra. Organizatorzy zapewniają, że specjalna forma potrzebna do wyprodukowania giganta jest już gotowa. W przygotowaniu jest także unikatowy szałas, obok którego stanie zagroda ze stadem owiec. Na razie „Mega Ser” nie będzie nadawał się do jedzenia – jego wędzenie potrwa aż do jesieni. Paweł Pieczarka, lider kapeli, mówi, że impreza ma na celu promowanie nie tylko góralskich serów. – Także małych ojczyzn, gdzie kultywuje się tradycję i zwyczaje sprzed wielu lat. – Jak co roku wyprodukowany ser zostanie przekazany na licytację w czasie Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. W ten sposób w ubiegłym roku konto WOŚP zostało zasilone kwotą 6000 PLN. Jak mówi Jerzy Dwornicki, dyrektor Browaru w Żywcu – Grupa Żywiec wspiera OscypekFest dlatego, że jest to jedno z najważniejszych wydarzeń na Żywiecczyźnie – regionie, w którym mieszkają nasi pracownicy i gdzie od ponad stu pięćdziesięciu lat warzymy doskonale piwo. Poza tym dla mnie piwo Żywiec i żywiecki oscypek to najlepsze zestawienie. W programie rozrywkowym zaprezentują się muzyczne zespoły regionalne, zespół Carrantuohill oraz gospodarz imprezy – kapela „Pieczarki”.