Oliwia Bernady, dyrektor gastronomii i szef kuchni w restauracji Poziom 511 Bar & Restaurant w Ogrodzieńcu.
Czy płeć w kuchni ma znaczenie? Zdecydowanie nie. Tutaj sukces determinuje zaangażowanie i oddanie swojej pracy. A nasz charakter najlepiej kształtuje duża doza pokory.
Co prawda kobiety są mniej widoczne, ponieważ rzadziej pełnią funkcję szefa kuchni. Na tych stanowiskach wyraźnie dominują mężczyźni. Zawód ten wymaga ciągłego dokształcania się, nadążania za obowiązującymi trendami i poszukiwania wciąż nowych inspiracji kulinarnych, co również pochłania bardzo dużo czasu, często kosztem rodziny. Uważam jednak, iż wiele dzisiejszych kuchni nabrałoby innego wymiaru gdyby na ich czele stały kobiety. Rynek gastronomiczny jest bardzo dynamiczny i coraz częściej powstają koncepty i twory, których mężczyźni po prostu nie czują.
Kobiety są równie skutecznymi zarządzającymi co mężczyźni. Jednak są bardziej wrażliwe, nastawione na relacje współpracy w zespole. Ich kariery rozwijają się z reguły jednak wolniej niż mężczyzn. Panie na stanowiskach gubi przesadna skromność, nieświadomość swoich mocnych stron i nieumiejętność autopromocji.
W restauracji Poziom 511 Bar & Restaurant zarządzam ponad 30 osobowym zespołem (50% mężczyzn i 50% kobiet). Staram się ze wszystkimi współpracować, przekonywać ich, konsultując, pytając o zdanie. To zabiera co prawda o wiele więcej czasu, niż proste wydanie polecenia, że pracownik po prostu ma coś zrobić. Jednak jest to działanie budujące solidny fundament pod przyszłą współpracę i kulturę pracy.
Staram się też nie osądzać innych. Aby zrozumieć drugiego człowieka trzeba zacząć go słuchać bez żadnych oczekiwań. Ja po prostu kocham ludzi i mam fantastyczny zespół. Bez nich do niczego bym nie doszła.
Gotowanie było dla mnie zupełnie naturalne. Pochodzę z wielopokoleniowej rodziny, w której wszyscy gotowali. Ja zaczęłam gotować z pamięci. Nie sugeruję się przepisami. One są dla mnie jedynie inspiracją. Można powiedzieć, że kuchnię mam we krwi. A gdy stoję przy garnkach i patelniach, jestem najszczęśliwszą osobą na świecie.
Oliwia Bernady
• Uczestniczka 6. edycji Top Chef, kobieta kochająca sztukę kulinarną, wciąż poszukująca nowych inspiracji, które realizuje dla gości od 2015 r. w Hotelu Poziom 511 Design Hotel & SPA (dyrektor gastronomii i szef kuchni).
• Poprzednio pracowała w restauracji Jung & Lecker w Warszawie (szef kuchni) oraz w restauracji Collosseum w Menden (sous chef).
• Nominowana do prestiżowego wyróżnienia przewodnika Gault&Millau w kategorii Kobieta Szef 2015.
• Na co dzień łączy życie w Warszawie z życiem i pracą w Podzamczu.
• Uśmiechnięta, optymistycznie nastawiona do świata i ludzi, chętnie dzieli się swoją pozytywną energią.
• Lubi podróże i dobrą literaturę.
Fot. Łukasz Jungto