Olimpiada Kulinarna w Erfurcie

Newsy

Olimpiada Kulinarna w Erfurcie

17 sierpnia 2012

2-9 października br. w Erfurcie odbędzie się po raz XXV Olimpiada Kulinarna w Erfurcie.

6 października br. w kategorii Dania Bankietowe Kuchni Regionalnej ciepłej i zimnej wystąpi Pomerania-Culinary Team of Poland w składzie:

Szef Ekipy – Krzysztof Szulborski

Kapitan Drużyny – Tomasz Kunysz

Chef Andrzej Ławniczak

Chef Wojciech Dembowski

Chef Mariusz Gachewicz

Chef Zbigniew Pyc

Chef Tomasz Milewski

Chef Przemysław Tworkowski

Chef Jacek Kempa

Pastry Chef Michał Doroszkiewicz

Honorowego Patronatu nad występem Naszej Drużyny udzielili: Prezydent Lech Wałęsa, Wojewoda Pomorski Ryszard Stachurski,  Marszałek Województwa Pomorskiego Mieczysław Struk oraz Prezydent Gdańska Paweł Adamowicz.

25 czerwca br. w Biurze Lecha Wałęsy odbyło się spotkanie Kucharzy z Prezydentem Lechem Wałęsą. Podczas spotkania Pan Prezydent bardzo pozytywnie odniósł się do działalności Stowarzyszenia Kucharzy Polskich.

10 września br. na stadionie PGE Arena w Gdańsku odbędzie się prezentacja drużyny Pomerania-Culinary Team of Poland. Udział potwierdzili: Prezydent Lech Wałęsa, Premier Donald Tusk, Marszałek Mieczysław Struk.

W Pomorskiej Akademii Kulinarnej odbywają się regularne treningi Drużyny podczas których trwają intensywne przygotowania do Olimpiady. W czasie treningów przygotowywane są różnego rodzaju zakąski z ryb, mięsa oraz dań wegetariańskich w sumie 24 różne dania kulinarne i 12 cukierniczych. Treningi trwają od 10 do 14 godzin.

Najprawdopodobniej podczas występu Pomerania-Culinary Team of Poland na Olimpiadzie pojawi się Prezydent Lech Wałęsa.

Kucharze startujący na Olimpiadzie pracują w prestiżowych lokalach z Trójmiasta, z bogatym bagażem doświadczeń konkursów kulinarnych m.in. Mistrzostwo świata BBQ, Mistrzostwo Polski w daniach regionalnych, potrawach z ryb, warzyw, dziczyźnie oraz w cukiernictwie.

Managerem Drużyny jest Krzysztof Szulborski jeden z najbardziej znanych Kuchmistrzów w Kraju.

Drużynę w przygotowaniach wspiera grupa 20 szefów kuchni i przyjaciół regionu pomorskiego. Są to koledzy i przyjaciele znający się od lat. Którzy współtworzą Stowarzyszenie Kucharzy Polskich.

Do tegorocznej Olimpiady udział zgłosiło 85 krajów z całego świata tj. 162 ekipy kucharsko-cukiernicze. W konkursie startują drużyny narodowe, juniorów do lat 24, militarne, regionalne, cukiernicze oraz carvingowcy (rzeźba w owocach, serze żółtym, chlebie i lodzie). Drugi raz w historii Polska wystawia Regionalną Reprezentację Pomorza. Jurorami na Olimpiadzie są uznani kucharze z całego świata. W konkursie oceniany będzie smak potrawy, dobór składników, wizualizacja potrawy. Konkurs ten kreuje i wyznacza nowe trendy i techniki kulinarne na następne lata. Nagrodami są: prestiż w środowisku a przede wszystkim: złote, srebrne i brązowe medale.

Plan do Kulinarnych Mistrzostw Świata Erfurt 2008

KATEGORIA A

Zadanie 1– 8 przekąsek w stylu tapas lub finger food, 4 podawane na zimno i 4 podawane na ciepło ale podane na zimno

Zadanie 3 – sześć różnych przystawek

 KATEGORIA B

Zadanie 1 – patera wegetariańska dla 4 osób jako danie główne

Zadanie 3 – cztery nowatorskie dania główne

KATEGORIA C

Zadania wybrane przez cukiernika i prowadzone przez niego

KATEGORIA A

Zadanie 1

Tapas zimny

–  Galaretka dyniowo imbirowa na ciastku piernikowym z nutą sandacza

– Pralina z węgorza wędzonego z farszem z gorzkich kandyzowanych cytrusów  i imbiru w glazurze z sepi i złota

– Wariacja z cielęciny, kaczki suszonej i marynowanych korzennych sardynek z  migdałami

– Szprot faszerowany na mlecznym chrupiącej piance

Tapas ciepły

– Konfitowane żołądki przepiórcze na salsie z grzybów i trawą żubrową

– Kaszubska baba ziemniaczana przekładana marynowanymi  języczkami  kaczymi  z  musem jabłkowo chrzanowym

– Wędzony w gorącym dymie klonowym mlecz śledzia na sosie z derenia i  żurawiny

– Lizak z bałtyckiego śledzia w chrupiącym ziemniaku

Zadanie 3

– Parfait z wędzonego łososia bałtyckiego z kwaśną śmietaną i szpinakiem z  marynowaną w limonce i imbirze ikrą ze śledzia

– Terrina  z ryb i warzyw z galaretką yuzu

– Filet z dorsza z musem z ruccoli i orzechów pinii z papają w szafranowym  garniturze

– Pieczona szyja gęsia faszerowana pistacjami, wędzoną piersią gęsią i foie Gras

– Filet z sarny peklowany zamknięty w musie z marynowanych w goldwasser wątróbek gęsich z truflami i garniturem z ziołowego omletu

– Kaszubski pasztet z grzybów otulony kruchym ciastem i galaretką z nutą wędzonego czosnku

KATEGORIA B

Zadanie 1

– Mille fuile z grillowanego marynowanego bunca w chrupiących płatkach  ziemniaczanych i konfitowanych borowikach

– Jęczmienna kasza z warzywnym brunoise w liściu kapusty włoskiej

– Pieczone szalotki faszerowane royalem pomidorowym z anyżem

– Sos – glace kminkowy

Zadanie 3

Faszerowany lin z warzywami w tempuerze

– Filet z jesiotra gotowany w soku z kiszonej kapusty na musie z kalafiora i mango

– Policzki cielęce „po prostu” na sosie naturalnym

– Duszona gicz z daniela faszerowana lasagne grzybowo ziemniaczanym