Defiladą ekip narodowych kucharzy i cukierników rozpoczęła się ceremonia otwarcia jednej z najbardziej prestiżowych imprez kulinarnych na świecie – Olimpiady IKA w Erfurcie. W hali targowej Inoga 2012 w dniu 6 października ponad 1800 kucharzy przywitali organizatorzy i prezesi najważniejszych stowarzyszeń kulinarnych świata.
W oficjalnych przemówieniach wystąpili: Wieland Kniffka – Dyrektor Zarządzający Targów Erfurt GMBH, Andreas Bausewein – Burmistrz Miasta Erfurt, Christine Lieberknecht – Minister Turyngii oraz Gissur Gudmundsson – Prezes WACS (Światowe Stowarzyszenie Szefów Kuchni) i Robert Oppeneder – prezes VKD (Stowarzyszenie kucharzy niemieckich). Podziękowali wszystkim za przybycie i chęć uczestnictwa w olimpiadzie kulinarnej. Podkreślali, iż niezależnie od zwycięstwa lub przegranej sam udział w rywalizacji wzbogaca doświadczenie zawodowe i integruje ze środowiskiem branżowym. Wszystkim startującym życzył powodzenia również słynny Paul Bocuse, poprzez nagranie video, które przesłał na ręce organizatorów olimpiady. Na zakończenie oficjalnych wystąpień i programu artystycznego zapalono olimpijski znicz, po którym zaproszono wszystkich przybyłych na bankiet.
Podczas najbliższych kilku dni Inoga 2012 w Erfucie w halach targowych zwiedzający oglądać będą dzieła sztuki kulinarnej prezentowane przez startujące w Olimpiadzie reprezentacje poszczególnych krajów. Swoją ofertę zaprezentuje też 250 wystawców. Dane statystyczne są imponujące. Na mistrzostwach kulinarnych w ciągu kilku dni targowych spotkają się drużyny reprezentujące ponad 54 rożne kraje świata – 35 narodowych, 51 regionalnych, 25 młodzieżowych, 8 wojskowych, 4 cukierników, 14 cateringowych. Do rywalizacji indywidualnej zgłosiło się aż 536 osób. Wśród startujących ekip bardzo licznie reprezentowana jest Polska. Oprócz drużyny narodowej w zmaganiach olimpijskich wzięły udział Pomerania Culinary Team, Narodowa Reprezentacja Polski Juniorów, Reprezentacja kulinarna wojska Polskiego, Consus Art. Culinary z Bydgoszczy.
Serdecznie dziękujemy Pomerania Culinary Team za możliwość wzięcia udziału w Olimpiadzie Kulinarnej i Targach Inoga 2012. Bezpośrednie uczestnictwo w procesie prezentacji stołów konkursowych ekip z całego świata stanowi dla nas cenne źródło informacji o nowych trendach obowiązujących w gastronomii światowej.