Ogólnopolski Konkurs Kulinarny dla szkół gastronomicznych o Puchar „Złotej Kurki” już w najbliższą środę. O to lista uczestników zakwalifikowanych do konkursu:
1.Mikołaj Gill i Mateusz Stolc – Zespół Szkół Hotelarsko Gastronomicznych w Gdyni
2.Aleksandra Kozłowska i Patrycja Witek – Zasadnicza Szkoła Zawodowa Start w Bydgoszczy
3.Aleksandra Bogdanow i Mikołaj Sobiecki Zespół Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Warszawie
4.Lidia Strzyżewska i Artur Weroński Zespół Szkół Centrum Kształcenia Praktycznego w Grubnie
5.Karolina Lindstadt i Barbara Orzeł ZSP Kłamino
6.Natalia Stachowska i Mieszko Straburzyński Zespół Szkół Gastronomicznych w Poznaniu
7.Katarzyna Świątek i Daniel Baranowski Zasadnicza Szkoła Zawodowa nr 10 w Bydgoszczy
8.Natalia Talaśka i Robert Kwiecień Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Świeciu
9.Tomasz Haczkowski i Tomasz Dzieliński Zespół Szkół Ekonomiczno-Hotelarskich w Kołobrzegu
10.Agnieszka Cybula i Wojciech Borawski Zespół Szkół w Wojewodzinie
11.Paweł Laśkiewicz i Karol Klinger Zasadnicza Szkoła Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Bydgoszczy.
Organizatorem wydarzenia jest Vistula Hotel Świecie i Bonduelle Polska. Patroni: Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, Stowarzyszenie Kucharzy Kujaw i Pomorza i Slow Food. A patronem medialnym jest m.in.: Poradnik Restauratora.
Odprawa uczestników konkursu godz. 08:30, losowanie kolejności i stanowisk. Łączny czas pracy na stanowisku gastronomicznym 60 minut przygotowanie 1 dania głównego w 6 jednakowych porcjach użyciem rostbefu wołowego, pieprznika jadalnego, skorzonery oraz ziół i kwiatów jadalnych, plus 10 minut na posprzątanie stanowisk pracy.