2 czerwca odbędzie się kolejna, jubileuszowa 10. edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”. Konkurs, którego głównym pomysłodawcą oraz organizatorem jest Stefan Birek, Szef Kuchni w Hotelu Lord**** w Warszawie odbędzie na podzamczu Hotelu Zamek Pułtusk*** w Pułtusku.
Patronat honorowy nad konkursem objął Minister Środowiska – Henryk Kowalczyk oraz Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Krzysztof Jurgiel.
Konkurs organizowany jest przy wsparciu i pomocy merytorycznej Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Klubu Szefów Kuchni oraz Wyższej Szkoły Turystyki i Języków Obcych w Warszawie.
Organizatorzy zapraszają do udziału w tym wydarzeniu uczniów szkół gastronomicznych oraz zespoły reprezentujące restauracje i hotele z całej Polski (w konkursie udział wezmą dwuosobowe ekipy kucharzy).
Przedmiotem tegorocznej rywalizacji konkursowej jest przystawka zimna lub gorąca oraz danie główne.
Obowiązkowymi produktami do przygotowania przystawki są: filet z miętusa oraz jogurt naturalny.
Obowiązkowymi produktami do przygotowania dania głównego są: udziec z sarny oraz borowik.
Zwycięzcy konkursu – w kategorii profesjonaliści – otrzymają nominację do finału Kulinarnego Pucharu Polski 2018.
Lista uczestników:
Kategoria profesjonaliści:
Tomasz Sowiński i Marcin Kowalski z restauracji Pasja w Gorzowie Wlkp.
Marcin Ćwik i Mikołaj Kruszona z restauracji Nifty No.20 Puro Hotel w Poznaniu
Paweł Żukowicz i Przemysław Siuda z restauracji Sowa w Bydgoszczy
Janusz Sychta i Dawid Widrowski z Sheraton Sopot Hotel
Hubert Misterkiewicz i Łukasz Wolny z Hotelu Słoneczny Zdrój w Busko Zdrój
Bartosz Ludniewski i Tomasz Szymański ze Smaczna Dieta Hotel Fado w Gorzowie Wlkp.
Mariusz Szwerluga i Piotr Kuzdro z Grand Hotelu Boutique w Rzeszowie
Grzegorz Bucki i Adriana Wójcikowska z restauracji Amarylis w Krakowie
Dariusz Gibas i Sebastian Ossowski z Prologue Restaurant w Gdańsku
Jakub Rusinek i Wojciech Kotula z Hotelu Metropolitan w Rzeszowie
Dominik Moćko i Piotr Trześniewski z Hotelu Marriott w Warszawie
Sebastian Szynkiewicz i Patrycja Reich z Dolce Vita w Bydgoszczy
Dawid Zagrzywiec i Piotr Gipsiak z Hotelu Renaissance/Hotel Courtyard (rezerwa)
Jarosław Żuchowicz i Julia Włodarczyk z Hotelu Mercure w Opolu (rezerwa).
Kategoria uczniowie szkół gastronomicznych:
Jakub Sobczak i Jacek Darnowski – ZSG Łódź
Bartosz Krajewski i Monika Lewkowicz – ZSGH Gdańsk
Jakub Małkowski i Paulina Karaluch – ZSG Warszawa
Przemysław Rybski i Dominik Wiśniewski – SGH Warszawa
Łukasz Florjańczyk i Grzegorz Zych – ZSG Warszawa
Krzysztof Kowalski i Filip Ziemiński – ZSG Rzeszów
Szymon Jakubasz i Weronika Pławińska – ZS NR 7 w Wałbrzychu
Grzegorz Królik i Arkadiusz Woźniak – Technikum Lider Lublin
Milena Koprowska i Katarzyna Polaczyk – Zespół Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej Górze (rezerwa)
Kamila Sokołowska i Marek Krzysiak – Technikum Menedżerskie w Bydgoszczy (rezerwa).