Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”

Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”

28 marca 2018

2 czerwca odbędzie się kolejna, jubileuszowa 10. edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”. Konkurs, którego głównym pomysłodawcą oraz organizatorem jest Stefan Birek, Szef Kuchni w Hotelu Lord**** w Warszawie odbędzie na podzamczu Hotelu Zamek Pułtusk*** w Pułtusku.

Patronat honorowy nad konkursem objął Minister Środowiska – Henryk Kowalczyk oraz Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Krzysztof Jurgiel.

Konkurs organizowany jest przy wsparciu i pomocy merytorycznej Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Klubu Szefów Kuchni oraz Wyższej Szkoły Turystyki i Języków Obcych w Warszawie.

Organizatorzy zapraszają do udziału w tym wydarzeniu uczniów szkół gastronomicznych oraz zespoły reprezentujące restauracje i hotele z całej Polski (w konkursie udział wezmą dwuosobowe ekipy kucharzy).

Przedmiotem tegorocznej rywalizacji konkursowej jest przystawka zimna lub gorąca oraz danie główne.

Obowiązkowymi produktami do przygotowania przystawki są: filet z miętusa oraz jogurt naturalny.

Obowiązkowymi produktami do przygotowania dania głównego są: udziec z sarny oraz borowik.

Zwycięzcy konkursu – w kategorii profesjonaliści – otrzymają nominację do finału Kulinarnego Pucharu Polski 2018.

Lista uczestników: 

Kategoria profesjonaliści:

Tomasz Sowiński i Marcin Kowalski z restauracji Pasja w Gorzowie Wlkp.

Marcin Ćwik i Mikołaj Kruszona z restauracji Nifty No.20 Puro Hotel w Poznaniu

Paweł Żukowicz i Przemysław Siuda z restauracji Sowa w Bydgoszczy

Janusz Sychta i Dawid Widrowski z Sheraton Sopot Hotel

Hubert Misterkiewicz i Łukasz Wolny z Hotelu Słoneczny Zdrój w Busko Zdrój

Bartosz Ludniewski i Tomasz Szymański ze Smaczna Dieta Hotel Fado w Gorzowie Wlkp.

Mariusz Szwerluga i Piotr Kuzdro z Grand Hotelu Boutique w Rzeszowie

Grzegorz Bucki i Adriana Wójcikowska z restauracji Amarylis w Krakowie

Dariusz Gibas i Sebastian Ossowski z Prologue Restaurant w Gdańsku

Jakub Rusinek i Wojciech Kotula z Hotelu Metropolitan w Rzeszowie

Dominik Moćko i Piotr Trześniewski z Hotelu Marriott w Warszawie

Sebastian Szynkiewicz i Patrycja Reich z Dolce Vita w Bydgoszczy

Dawid Zagrzywiec i Piotr Gipsiak z Hotelu Renaissance/Hotel Courtyard (rezerwa)

Jarosław Żuchowicz i Julia Włodarczyk z Hotelu Mercure w Opolu (rezerwa).

Kategoria uczniowie szkół gastronomicznych:

Jakub Sobczak i Jacek Darnowski – ZSG Łódź

Bartosz Krajewski i Monika Lewkowicz – ZSGH Gdańsk

Jakub Małkowski i Paulina Karaluch – ZSG Warszawa

Przemysław Rybski i Dominik Wiśniewski – SGH Warszawa

Łukasz Florjańczyk i Grzegorz Zych – ZSG Warszawa

Krzysztof Kowalski i Filip Ziemiński – ZSG Rzeszów

Szymon Jakubasz i Weronika Pławińska – ZS NR 7 w Wałbrzychu

Grzegorz Królik i Arkadiusz Woźniak – Technikum Lider Lublin

Milena Koprowska i Katarzyna Polaczyk – Zespół Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej Górze (rezerwa)

Kamila Sokołowska i Marek Krzysiak – Technikum Menedżerskie w Bydgoszczy (rezerwa).