W dniu 16 czerwca 2015 r. w restauracji „Moonsfera” w Warszawie odbyło się pierwsze spotkanie umożliwiające poznanie Ogólnopolskiego Klastra Środowiskowego Branży Gastronomicznej. Spotkanie miało na celu zaprezentowanie wspólnie podejmowanych działań i inicjatyw w ramach nowej inicjatywy na rynku gastronomicznym.
Ogólnopolski Klaster Środowiskowy Branży Gastronomicznej „Polscy Liderzy Gastronomii” powstał w październiku 2014 r. i zrzesza podmioty z branży gastronomicznej działające na terenie całej Polski. Głównym celem działalności Klastra jest tworzenie optymalnych warunków do integracji środowisk z branży turystyczno-hotelarsko-gastronomicznej oraz ich współpracy, nakierowanej na wzmocnienie potencjału tej branży w Polsce poprzez podnoszenie jej konkurencyjności, ulepszanie jakości świadczonych usług, wpływanie na poprawę kształcenia specjalistów oraz współpracę w zakresie promocyjnym, dydaktycznym i badawczo-rozwojowym.
Działania Klastra skierowane są do restauracji, hoteli, menedżerów, kelnerów, kucharzy, barmanów, nauczycieli przedmiotów zawodowych, szkół gastronomiczno-hotelarskich, firm gastronomicznych działających na terenie całego kraju. W ramach wspólnych projektów zrealizowane zostaną m.in. szkolenia, doradztwo, staże, warsztaty, imprezy targowo-wystawiennicze, promocja oferty firm zrzeszonych w klastrze pod wspólną marką, jak również wdrażanie „dobrych praktyk” w kraju i za granicą.
Członkowie Klastra, to grupa fachowców działająca w szeroko rozumianym sektorze gastronomii,
o uznanym autorytecie, potwierdzonym osobistymi dokonaniami. W spotkaniu wzięło udział również wielu zaproszonych gości, m.in.:
Ewa Lada – dyrektor Zespołu Szkół Spożywczo – Gastronomicznych, Warszawa
Maria Burska – redaktor naczelny – „Przegląd Gastronomiczny”
Danuta Siekierska – „Przegląd Gastronomiczny”
Anna Wasiak – Ministerstwo Edukacji Narodowej
Renata Świderska – Kuratorium Oświaty w Warszawie
Mirosław Rzucidło – Żywiec Zdrój S.A.
Jerzy Kruk – dwukrotny vice-mistrz Polski Sommelierów
Paweł Maliszewski – Coffee Zone
Podczas spotkania przedstawiono korzyści wynikające z przynależności podmiotów do Klastra. Zaprezentowano ofertę Klastra, firm członkowskich przed szeroką publicznością oraz harmonogram planowanych wspólnie działań.
„Polscy Liderzy Gastronomii” funkcjonują w oparciu o zasady partnerstwa i współpracy, której jednym z najważniejszych efektów będzie zintegrowanie podmiotów z branży gastronomicznej. Wspólne i efektywne działania Klastra, oparte na wymianie wiedzy i doświadczeń, umożliwią rozwój obecnych i ułatwią tworzenie nowych, kompleksowych rozwiązań i usług na wysokim poziomie. Klaster jest otwarty na przyjęcie nowych podmiotów zainteresowanych współpracą i działaniami partnerskimi.
Zapraszamy na stronę Klastra: www.klastergastronomiczny.pl oraz na specjalną grupę na facebook’u o nazwie Klaster Gastronomiczny.