Ogólnopolski Festiwalu Dobrego Smaku w sierpniu

Wydarzenia

Ogólnopolski Festiwalu Dobrego Smaku w sierpniu

27 czerwca 2019

 

Jak co roku na poznańskim Starym Rynku odbędzie się – stanowiący jeden z najważniejszych elementów festiwalu – wielki Jarmark Dobrego Smaku. Niespieszny spacer pośród ponad setki festiwalowych kramów pozwoli nam kulinarnie odwiedzić niemal wszystkie zakątki Polski, skosztować serów z Wielkopolski, Kaszub czy Podhala, nalewek z Kampinosu i Lubelszczyzny, ryb z Pomorza i Mazur, wędlin o sękaczy z Podlasia, win z Lubuskiego i Dolnego Śląska oraz piw rzemieślniczych z każdego zakątka kraju.

Festiwal to nie tylko polskie smaki. Znajdziemy tu słodkości z Turcji i Armenii, herbaty ze Sri Lanki, przyprawy z całego świata, czarne chleby i kindziuki z Litwy, Węgierskie paprykowane kiełbasy z mangalicy, gruzińskie koniaki – to wszystko zabiegać będzie o Waszą uwagę.

 Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku to jednak dużo więcej niż staromiejski Jarmark. Jak co roku odbedą się warsztaty kulinarne prowadzone przez mistrzów, laboratoria smaku, degustacje, koncerty, wykłady oraz konkursy dla zawodowców.

Jednym z tematów przewodnich tegorocznej edycji Festiwalu będą Bałkany. Wątek kuchni i kultury krajów byłej Jugosławii, Grecji, Bułgarii obecny będzie na wielu festiwalowych obszarach. 

Na liczne prośby fanów festiwalu i samych szefów kuchni tegoroczny temat konkursu restauratorów to chłodniki. Nie chodzi nam tu bynajmniej jedynie o popularny chłodnik na botwince zwany litewskim. Inspirowane kuchniami świata gazpacho, taratory, chłodniki owocowe czy inne wynalazki mają równie duże szanse na zwycięstwo.

Program