27 marca br. odbył się Ogólnopolski Festiwal Kuchni Dworskiej im. Tadeusza Matysiaka – IX Edycja Dań Wielkanocnych. Co roku festiwal jest pokazem wyjątkowej sztuki kulinarnej prezentowanej przez obiekty zabytkowe, mającym na celu powrót do tradycji i wykwintności dań szlachecko-magnackich, ściśle związanych z tradycjami wielkanocnymi. Podczas tej prestiżowej imprezy obiekty historyczne mają możliwość zaprezentowania polskich tradycji kulinarnych.
W konkursie zwyciężyła reprezentacja Zamku Dubiecko – Monika Suwała i Iwona Motysia. Panie przygotowały pieczony filet z kaczki z daktylami, podany na brokułowym omlecie w towarzystwie cytrusowego makaronu. Za nimi uplasowali się Józefa Michałek i Mariusz Czaja z Hotelu Pałac Kawalera Świerklańca, a trzecie miejsce zajęła ekipa z Hotelu AMBASADOR – Dorota Pajecka i Mariusz Nazimek. Nagrodę Publiczności otrzymała ekipa z Zespołu Zamkowo-Parkowego w Krasiczynie.
Drugi etap kulinarnych zmagań obejmował przygotowanie bufetu wielkanocnego. Największą liczbę punktów jury przyznało Zespołowi Zamkowo-Parkowemu w Krasiczynie, który zdobył również nagrodę publiczności. Imprezie towarzyszyły targi wielkanocne, a atrakcją wieczoru była uroczysta Gala połączona z degustacją dań.
Festiwal organizowany jest od 2001 r., a jego pomysłodawcą jest Waldemar Hołówka, członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni oraz nieżyjący już Tadeusz Matysiak.