13-16 sierpnia dziewiąta już edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku odbędzie się w Poznaniu. Głównym miejscem wydarzeń imprezy jest jak co roku poznański Stary Rynek. To tutaj odbywa się – stanowiący jeden z najważniejszych elementów festiwalu, wieli Jarmark Dobrego Smaku. Swoje kramy rozłoży na nim w tym roku ponad 140 wystawców, będą wśród nich nie tylko producenci regionalnych specjałów, serów, wędlin, pieczywa, miodów, ryb czy nalewek ze wszystkich niemal regionów Polski ale też importerzy włoskich trufli, austriackich win, wyrobów z węgierskiej mangalicy, tureckich i greckich chałw czy wysokiej jakości włoskiej oliwy.
Na festiwalowej scenie przez cały dzień odbywać będą się pokazy i prezentacje Kulinarne a wieczorami zabrzmią dźwięki muzyki jazzowej, gruzińskiego folku i klasyki.
Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku to jednak dużo więcej niż Jarmark. Konkursy kulinarne w tym największy turniej nalewek domowych – Polska Nalewka Roku, laboratoria smaku, warsztaty dla dzieci o dorosłych, spotkania z kulinarnymi osobowościami i tematyczne kolacje to tylko niektóre z atrakcji zaplanowane przez organizatorów.
Jednym z najciekawszych wydarzeń tegorocznej edycji imprezy wydaje się być projekt „Stół Mieszka i Dobrawy”. Składa się na niego szereg interdyscyplinarnych działań mających na celu przybliżenie uczestnikom zwyczajów żywieniowych w czasach pierwszych Piastów oraz wpływu późniejszych wydarzeń historycznych, odkryć geograficznych i zmian w codziennym życiu mieszkańców Polski na kuchnię i kulturę stołu. W ramach projektu odbędzie się między innymi konferencja popularno-naukowa, cykl warsztatów dla dzieci, Kulinarne prezentacje prowadzone przez szefów kuchni i historyków oraz niezwykła kolacja w ramach której najlepsi poznańscy szefowie kuchni przygotują „przyjęcie chrzcielne” Mieszka I używając jedynie produktów dostępnych na terenie wielkopolski w drugiej połowie X w.
Wśród festiwalowych gości, prelegentów i jurorów konkursów znajdą się między innymi Piotr Bikont, Grzegorz Łapanowski, Paweł Loroch, i Robert Makłowicz. Ten ostatni prowadził będzie m.in. laboratoria smaku dotyczące win z polskich winnic oraz specjalną kolację z kaczką w roli głównej, przygotowaną wspólnie z Krystianem Szopką – szefem kuchni restauracji Fusion w hotelu Sheraton.
Szczegółowy program Festiwalu organizatorzy opublikują 23 lipca na stronie www.ofds.pl . Jak co roku – warto być w Poznaniu w połowie sierpnia. Dla przyjeżdżających specjalnie na wydarzenie partner imprezy, poznański Hotel Sheraton przygotował specjalną festiwalową ofertę noclegową.