Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku po raz siódmy

Newsy

Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku po raz siódmy

16 lipca 2013

15-18 sierpnia br. poznański Stary Rynek po raz kolejny stanie się kulinarnym centrum Polski. Pojawi się tu ponad 130 wystawców oferujących przysmaki ze wszystkich regionów Polski i wielu Krajów Europy i Świata  Wszystko to za sprawą Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku, który odbędzie się w Poznaniu po raz siódmy.

Podczas VII Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku zaprezentują się m.in. Akademia Kulinarna Spot i i Akademii42, odbędzie się IV Poznański Bieg kelnerów Vine Bridge,   kolejna edycja cyklicznego Śniadania nad Wartą oraz pokazy i warsztaty wspólnie z BlogerChef’em – poznańską inicjatywą blogerską.

W tym roku, nie udało się zmieścić na wyznaczonej na jarmark części Starego Rynku wszystkich chętnych wystawców. Będzie ich łącznie ponad stu trzydziestu! Wśród nich producenci serów, wędlin, chlebów i nalewek. Sprzedawcy rękodzieła, domowych konfitur, tradycyjnych lodów, świeżych ziół, korzeni i przypraw, rolnicy oferujący ekologiczne warzywa i wołowinę,   importerzy win i specjałów z Węgier, Bułgarii czy Litwy. Oczywiście największą grupę stanowić będą lokalni producenci ze wszystkich regionów Polski.

W tym roku po raz pierwszy w historii festiwalu wystąpią małe browary. Goście festiwalu będą mieli okazję skosztować niezliczonych gatunków piw z małych, mini i mikrobrowarów z całej polski.

Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku to jednak dużo więcej niż jarmark. W tym roku festiwalowa scena ruszy w czwartek 15-go sierpnia. W ciągu dnia odbywać będą się na niej pokazy kulinarne szefów kuchni znanych i mniej znanych poznańskich restauracji oraz autorów programów kulinarnych. Swój kulinarny kunszt zaprezentują m.in: Krystian Szopka z restauracji Fusion poznańskiego Sheratona, Szymon Sławiński z Kuchni dla Dragona, Maciej Nowicki i Grzegorz Łapanowski.

Rozpoczęty kilka lat temu cykl atrakcji dla najmłodszych bardzo się rozrósł. W tym roku każdego dnia festiwalu przewidziano szereg atrakcji dla najmłodszych smakoszy. Od czwartku do niedzieli trwać będą otwarte warsztaty w zorganizowanej wspólnie z Urzędem Marszałkowskim Województwa Wielkopolskiego Strefie Smaki Wielkopolski. Dzieci uczyć się będę m.in. wypieku chleba, przygotują przysmaki z truskawek i  poznają tajemnice życia pszczół. W sobotę Katia Roman Trzaska, prowadząca program Litte Chef w Kuchni+ i założycielka szkoły gotowania o tej samej nazwie poprowadzi warsztaty smaku – kulinarne zabawy edukacyjne dla dzieci w wieku 4-8 lat w namiocie na Rynku. W niedzielę w Reforma Studio dzieci pobawią się w Kulinarne Wymyślanki. 

Dorośli również będą się mogli wiele nauczyć. Dla chcących zgłębić tajniki najpopularniejszych trendów w kuchni a przy tym dobrze zjeść przygotowano szereg wydarzeń i warsztatów. Wśród nich m.in.:

– Kolacja degustacyjna „Wieczór Nalewek Zbigniewa Sierszuły”, podczas której laureat pierwszego miejsca jednej z poprzednich edycji konkursu Polska Nalewka Roku opowie o łączeniu nalewek z daniami.

– Warsztaty ostrygowe, których uczestnicy poznają tajniki otwierania, rozpoznawania, oceny świeżości, przygotowywania i serwowania tych uznawanych za afrodyzjak owoców morza

– Regionalne inspiracje w kuchni fusion – obiad life cooking z Krystianem Szopką i Pawłem Lorochem, podczas którego panowie pokażą jak w nowatorski i nowoczesny sposób wykorzystują w ekskluzywnej kuchni regionalne specjały od małych, regionalnych wytwórców.

– Warsztaty Kuchni molekularna z Jeanem Bosem.

Kino kulinarne to kolejna nowość. Wspólnie z Kinem Muza, z którym realizujemy m.in. poznańską edycją Kuchia+ FoodFilmFest zapraszamy do kulinarnego kina w pierwszy dzień Festiwalu, w czwartek 15-go sierpnia – Jiro śni o sushi, 18 spotkań przy stole,   Faceci od kuchni.

W ramach tegorocznego Festiwalu odbędą się dwa konkursy – Polska Nalewka Roku czyli jeden z największych i najbardziej prestiżowych turniejów nalewek w Polsce oraz Najlepszy tatar z Wielkopolski 2013. Jury oceniać będzie tatary klasyczne z wołowiny, koniny i dziczyzny ale i wariacje na temat tatara przygotowane przez szefów kuchni restauracji z Poznania i okolic.