28 maja Międzynarodowe Targi Gdańsk oraz Stowarzyszenie Kucharzy Polskich zapraszają do udziału w III edycji Ogólnopolskiej Sztafety Kulinarnej Młodych Kucharzy, która towarzyszyć będzie 18. Targom Wyposażenia i Zaopatrzenia Gastronomii, Hoteli i Sklepów GASTROEXPO i odbędzie się w Centrum Wystawienniczo-Targowym AmberExpo.
Celem konkursu jest promocja sztuki kulinarnej, utrwalanie więzi środowiskowej, jak również popularyzacja tradycji kulinarnej. Imprezę poprowadzi znany muzyk i artysta kabaretowy Krzysztof Skiba. W Mistrzostwach uczestniczą 3-osobowe zespoły, składające się z trzech profesjonalnych kucharzy lub uczniów szkół gastronomicznych (do 25 roku życia), które stawiają się 28 maja 2015 roku o godz. 9:00 w hali A MTG SA przy ulicy Żaglowej 11 w Gdańsku
Ekipa kucharska w czasie nie dłuższym niż 2,5 godziny będzie musiała wykonać trzy dania (po 4 porcje z każdej kategorii): zakąski składającej się z dorsza bałtyckiego i śledzia, pełnowartościowe II danie z polędwicy wołowej i topinambur oraz deser z użyciem białej czekolady, papryczki chilli, świeżych lub mrożonych wiśni i melisy.
Na stanowiska zawodnicy wpuszczani będą pojedynczo – zaczynając od kucharza wykonującego zakąskę rybną, później zawodnika wykonującego II danie i na końcu zawodnika wykonującego deser.
Losowanie stanowisk odbędzie się 28 maja 2015 roku na hali wystawienniczej MTG SA o godz. 10.00.
Zasady konkursu:
Przedmiotem konkursu jest:
A – Zakąska musi obowiązkowo składać się z dorsza i śledzia bałtyckiego
B – Drugiego Dania, którego podstawowym produktem powinna być polędwica wołowa i topinambur
C – Deser, który musi składać się z białej czekolady, pomarańczy, papryczki chilli, świeżych lub mrożonych wiśni i melisy
Każda z Drużyn przygotowuje po 4 porcje z każdej kategorii (trzy do oceny jury, a jedno na wystawę)
Zmagania konkursowe oceniać będą znani POLSCY Kuchmistrzowie
Czas na przygotowanie potraw – 150 min.
Sposób punktacji:
Każdy członek Jury Techniczno – Degustacyjnego może przyznać maksymalnie 100 punktów:
• przygotowanie stanowiska pracy w tym Mise en place – max. 20 punktów
• profesjonalizm pracy w tym wykorzystany surowiec – max. 20 punktów
• dobór odpowiednich składników – max. 20 punktów
• smak potrawy – max. 40 punktów
Sumą punktów Jury zostanie wyłoniona Mistrzowska Drużyna
Nagrody:
I miejsce – Puchar za zajęcie I Miejsca, Dyplomy dla wszystkich uczestników mistrzowskiego zespołu, cenne nagrody rzeczowe od sponsorów
II miejsce – Puchar za zajęcie II Miejsca, Dyplomy dla wszystkich uczestników zespołu, cenne nagrody rzeczowe od sponsorów
III miejsce – Puchar za zajęcie III Miejsca, Dyplomy dla wszystkich uczestników zespołu, cenne nagrody rzeczowe od sponsorów