Ogólnopolska Sztafeta Kulinarna Młodych Kucharzy

Newsy

Ogólnopolska Sztafeta Kulinarna Młodych Kucharzy

28 maja 2015

28 maja Międzynarodowe Targi Gdańsk oraz Stowarzyszenie Kucharzy Polskich zapraszają do udziału w III edycji Ogólnopolskiej Sztafety Kulinarnej Młodych Kucharzy, która towarzyszyć będzie 18. Targom Wyposażenia i Zaopatrzenia Gastronomii, Hoteli i Sklepów GASTROEXPO i odbędzie się w Centrum Wystawienniczo-Targowym AmberExpo.

Celem konkursu jest promocja sztuki kulinarnej, utrwalanie więzi środowiskowej, jak również popularyzacja tradycji kulinarnej. Imprezę poprowadzi znany muzyk i artysta kabaretowy Krzysztof Skiba. W Mistrzostwach uczestniczą 3-osobowe zespoły, składające się z trzech profesjonalnych kucharzy lub uczniów szkół gastronomicznych (do 25 roku życia), które stawiają się 28 maja 2015 roku o godz. 9:00 w hali A MTG SA przy ulicy Żaglowej 11 w Gdańsku

Ekipa kucharska w czasie nie dłuższym niż 2,5 godziny będzie musiała wykonać trzy dania (po 4 porcje z każdej kategorii): zakąski składającej się z dorsza bałtyckiego i śledzia, pełnowartościowe II danie z polędwicy wołowej i topinambur oraz deser z użyciem białej czekolady, papryczki chilli, świeżych lub mrożonych wiśni i melisy.

Na stanowiska zawodnicy wpuszczani będą pojedynczo – zaczynając od kucharza wykonującego zakąskę rybną, później zawodnika wykonującego II danie i na końcu zawodnika wykonującego deser.

Losowanie stanowisk odbędzie się 28 maja 2015 roku na hali wystawienniczej MTG SA o godz. 10.00.

Zasady konkursu:

Przedmiotem konkursu jest:

A – Zakąska  musi obowiązkowo składać się z dorsza i śledzia bałtyckiego 

B – Drugiego Dania, którego podstawowym produktem powinna być polędwica wołowa i topinambur

C – Deser, który musi składać się z białej czekolady, pomarańczy, papryczki chilli, świeżych lub mrożonych wiśni i melisy

Każda z Drużyn przygotowuje po 4 porcje z każdej kategorii (trzy do oceny jury, a jedno na wystawę)

Zmagania konkursowe oceniać będą znani POLSCY Kuchmistrzowie

Czas na przygotowanie potraw  – 150 min.

Sposób punktacji:

Każdy członek Jury Techniczno – Degustacyjnego może przyznać maksymalnie 100 punktów:

• przygotowanie stanowiska pracy w tym Mise en place –  max. 20 punktów

• profesjonalizm pracy w tym wykorzystany surowiec –  max. 20 punktów

• dobór odpowiednich składników – max. 20 punktów

• smak potrawy – max. 40 punktów

Sumą punktów Jury zostanie wyłoniona Mistrzowska Drużyna

Nagrody:

I miejsce  – Puchar za zajęcie I Miejsca,  Dyplomy dla wszystkich uczestników mistrzowskiego zespołu, cenne nagrody rzeczowe od sponsorów

II miejsce – Puchar za zajęcie II Miejsca,  Dyplomy dla wszystkich uczestników zespołu, cenne nagrody rzeczowe od sponsorów

III miejsce – Puchar za zajęcie III Miejsca,  Dyplomy dla wszystkich uczestników zespołu, cenne nagrody rzeczowe od sponsorów