Po raz pierwszy Narodowa Reprezentacja Kucharzy wystawi swoją reprezentację w dwóch kategoriach wiekowych: seniorów i juniorów. Wyselekcjonowani reprezentanci staną do rywalizacji w dwóch dyscyplinach. Chefs Table to kategoria, w której 7 kucharzy i jeden asystent w ciągu 5 godzin przygotowują po 12 porcji menu degustacyjnego. Następnie zespół musi zaserwować 10 gościom oraz 2 sędziom kolejno: pieczywo i dip, 6 finger foodów, plater rybny (tzw. festive platter), danie wegańskie, danie mięsne, deser oraz petit fours. Chefs Table to okazja do zaprezentowania kunsztu i kreatywności kucharzy.
Konkurencja Restaurant of Nations polega na podaniu 3-daniowego menu (lub 2-daniowego w przypadku reprezentacji juniorów) 110 gościom (60 gościom w przypadku reprezentacji juniorów) w ciągu 6 godzin. Tu liczy się współpraca, czas, powtarzalność i serwis.
By w pełni zaprezentować swoje umiejętności, Kadrowicze trenują do startu na olimpiadzie w od kilku miesięcy w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Piasecznie pod Warszawą.
Zmagania Narodowej Reprezentacji Kucharzy, zarówno seniorów jak i juniorów, ich wrażenia oraz relację z Olimpiady będzie można obejrzeć na kanale YouTube Instytutu Kulinarnego. Instytut Kulinarny Transgourmet jest kluczowym partnerem kadry i udostępnia kucharzom nie tylko przestrzeń do treningów, ale także zapewnia najlepszej jakości składniki.