2-9 października br. w Erfurcie odbędzie się po raz XXV Olimpiada Kulinarna w Erfurcie.6 października br. w kategorii Dania Bankietowe Kuchni Regionalnej ciepłej i zimnej wystąpi Pomerania-Culinary Team of Poland w składzie:
Szef Ekipy – Krzysztof Szulborski
Chef Tomasz Kunysz
Chef Wojciech Dembowski
Chef Andrzej Ławniczak
Chef Mariusz Gachewicz
Chef Krzysztof Gradzewicz
Chef Tomasz Milewski
Chef Zbigniew Pyc
Chef Przemysław Tworkowski
Chef Krzysztof Wierzba
Chef Marcin Szukaj
Pastry Chef Michał Doroszkiewicz
Szef Marketingu Mikołaj Sobczak
Honorowego Patronatu nad występem Drużyny udzielili: Prezydent Lech Wałęsa, Wojewoda Pomorski Ryszard Stachurski, Marszałek Województwa Pomorskiego Mieczysław Struk oraz Prezydent Gdańska Paweł Adamowicz.
25 czerwca br. w Biurze Lecha Wałęsy odbyło się spotkanie Kucharzy z Prezydentem Lechem Wałęsą. Podczas spotkania Prezydent bardzo pozytywnie odniósł się do działalności Stowarzyszenia Kucharzy Polskich.
10 września br. na stadionie PGE Arena w Gdańsku odbędzie się prezentacja drużyny Pomerania-Culinary Team of Poland. Udział potwierdzili m.in.: Prezydent Lech Wałęsa, Premier Donald Tusk, Marszałek Mieczysław Struk.
W Pomorskiej Akademii Kulinarnej odbywają się regularne treningi Drużyny podczas których trwają intensywne przygotowania do Olimpiady. W czasie treningów przygotowywane są różnego rodzaju zakąski z ryb, mięsa oraz dań wegetariańskich w sumie 24 różne dania kulinarne i 12 cukierniczych. Treningi trwają od 10 do 14 godzin.
Najprawdopodobniej podczas występu Pomerania-Culinary Team of Poland na Olimpiadzie pojawi się Prezydent Lech Wałęsa.
Kucharze startujący na Olimpiadzie pracują w prestiżowych lokalach z Trójmiasta, z bogatym bagażem doświadczeń konkursów kulinarnych m.in. Mistrzostwo świata BBQ, Mistrzostwo Polski w daniach regionalnych, potrawach z ryb, warzyw, dziczyźnie oraz w cukiernictwie.
Managerem Drużyny jest Krzysztof Szulborski jeden z najbardziej znanych Kuchmistrzów w Kraju.
Drużynę w przygotowaniach wspiera grupa 20 szefów kuchni i przyjaciół regionu pomorskiego. Są to koledzy i przyjaciele znający się od lat. Którzy współtworzą Stowarzyszenie Kucharzy Polskich.
Do tegorocznej Olimpiady udział zgłosiło 85 krajów z całego świata tj. 162 ekipy kucharsko-cukiernicze. W konkursie startują drużyny narodowe, juniorów do lat 24, militarne, regionalne, cukiernicze oraz carvingowcy (rzeźba w owocach, serze żółtym, chlebie i lodzie). Drugi raz w historii Polska wystawia Regionalną Reprezentację Pomorza. Jurorami na Olimpiadzie są uznani kucharze z całego świata. W konkursie oceniany będzie smak potrawy, dobór składników, wizualizacja potrawy. Konkurs ten kreuje i wyznacza nowe trendy i techniki kulinarne na następne lata. Nagrodami są: prestiż w środowisku a przede wszystkim: złote, srebrne i brązowe medale.