I ja tam byłem, miód i wino piłem, A com widział i słyszał, w księgi umieściłem…i zasmakowałem – tak można podsumować inaugurację Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki”®, która odbyła się we wtorek, 23 października br., w Katowicach.
Szlak Kulinarny „Śląskie Smaki”® powstał z inicjatywy Śląskiej Organizacji Turystycznej w celu ochrony i promowania dziedzictwa kulinarnego województwa śląskiego. Znajduje się na nim obecnie 23 restauracje z całego regionu, reprezentujące różne „stoły” i różne tradycje. Warunkiem przystąpienia do Szlaku było przejście ścisłego procesu certyfikacji, obejmującego zarówno kwestie smaku potraw, ich przygotowania, użytych składników, ale także jakość samej restauracji – czystość, czy dbałość o obsługę.
– Województwo śląskie słynie z dobrej kuchni. Niewielu zdaje sobie jednak sprawę z tego, jak bardzo jest ona różnorodna. Wpływy czeskie, austriackie, niemieckie, w końcu żydowskie – wszystko to zostawiło swój ślad i sprawiło, że Śląskie to jeden z najciekawszych kulinarnie regionów Polski. Szlak łączy w sobie pasję z tradycją, obok której nie można przejść obojętnie. Ze względu na wyjątkowość potraw jest to szlak, który warto odwiedzić – mówi Agnieszka Sikorska, Dyrektor Biura Śląskiej Organizacji Turystycznej.
Na inaugurację Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki”® zostali zaproszeni dziennikarze z całego województwa, restauratorzy oraz członkowie komisji certyfikacyjnej. W trakcie uroczystości wręczono certyfikaty, które potwierdzają członkostwo lokali w Szlaku Kulinarnym „Śląskie Smaki”® Certyfikaty wręczył Mariusz Kleszczewski – Prezes Śląskiej Organizacji Turystycznej i Wicemarszałek Województwa Śląskiego.
Podczas spotkania można było także poczuć prawdziwe Śląskie Smaki. Restauracje, które od dziś tworzą Szlak, przygotowały degustacje potraw, z których będą słynąć na Szlaku.
– Przygotowanie tradycyjnego dania pochodzącego z województwa śląskiego to nie lada sztuka. Tym bardziej cieszymy się, że powstał szlak restauracji, które znają tajniki tej sztuki i przygotowują potrawy smaczne, które zachwycą nawet najbardziej wymagających smakoszy tej kuchni – podsumowuje Mariusz Kleszczewski, Prezes Śląskiej Organizacji Turystycznej.
Już wkrótce rusza promocja Szlaku – m. in. cykl telewizyjnych programów kulinarnych, w którym prezentowany będzie i sam produkt turystyczny, i wchodzące w jego skład lokale. Łącznie w TVP Katowice wyemitowane zostaną 23 odcinki.
Lista lokali Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki”® na stronie www.slaskiesmaki.pl
Lokale, znajdujące się na Szlaku Kulinarnym „Śląskie Smaki”®:
- Restauracja Lelowianka w Lelowie
- Restauracja EM w Koziegłowach
- Restauracja Fuerte w Myszkowie
- Zajazd Hetman w Kroczycach
- Restauracja Pod Platanami w Wilkowicach k. Zbrosławic
- Restauracja Hotelu Rezydencja**** w Piekarach Śląskich
- Restauracja Hotelu Qubus Prestige**** w Katowicach
- Cukiernia Cichoń w Ornontowicach
- Restauracja Pod Białym Orłem w Łaziskach Górnych
- Zajazd Kasztelański w Orzeszu
- Restauracja Pod Prosiakiem w Tychach
- Restauracja Ośrodka Szkoleniowo-Wypoczynkowego Stodoły w Rybniku
- Restauracja Parys w Rydułtowach
- Restauracja Hotelu Polonia*** w Raciborzu
- Restauracja Hotelu Dąbrówka*** w Jastrzębiu Zdroju
- Restauracja Smak Regionu w Pawłowicach
- Restauracja Zacisze w Pszczynie-Brzeźcach
- Restauracja Frykówka w Pszczynie
- Restauracja Stara Piekarnia w Pszczynie
- Warownia Pszczyńskich Rycerzy w Pszczynie
- Karczma Rogata w Bielsku-Białej
- Restauracja Leśniczówka w Istebnej
- Restauracja Stara Karczma w Jeleśni