30 kwietnia br., w wieku 41 lat, odszedł Tomasz Jakubiak – kucharz, dziennikarz kulinarny, autor książek i niestrudzony promotor polskich produktów lokalnych. Swoją pasją do gotowania potrafił zarażać wszystkich wokół. Autentyczny, serdeczny, z ogromnym szacunkiem do polskich tradycji kulinarnych i ludzi, którzy je tworzyli. Zarówno na ekranie, jak i poza nim, opowiadał o kuchni w sposób przyciągający i inspirujący kolejne pokolenia szefów kuchni.
Od lat był jedną z najbardziej rozpoznawalnych postaci polskiej sceny gastronomicznej. Prowadził popularne programy kulinarne m.in.: Jakubiak w sezonie czy Jakubiak lokalnie, a także był członkiem jury w polskich edycjach programów MasterChef Junior, MasterChef i MasterChef Nastolatki.
Kariera zawodowa pozwoliła mu również realizować autorskie projekty restauracyjne – Gar Jakubiaka, Spocoloco, Spoko Buła, Jakubiak w Sopocie. Jednak największym powodem do dumy był dla niego projekt Kucharze Pomagają, w ramach którego wraz z wieloma cenionymi szefami kuchni organizował kulinarne wydarzenia charytatywne, zbierając środki dla najbardziej potrzebujących.
„Poradnik Restauratora” miał zaszczyt współpracować z Tomaszem Jakubiakiem przez wiele lat, dzieląc wspólną misję promowania polskiej gastronomii i wspierania rodzimego rynku. Jego energia, wiedza i autentyczność na zawsze pozostaną inspiracją dla naszej branży.
Choć choroba zabrała go zbyt wcześnie, zostawił po sobie coś bezcennego – miłość do polskiego smaku, szacunek dla produktów i przekonanie, że kuchnia to przede wszystkim ludzie, ich pasje i emocje.
Rodzinie i Bliskim składamy najszczersze wyrazy współczucia.
Redakcja Poradnika Restauratora