Już wiadomo, z czym będą się mierzyć zwycięzcy konkursów nominowanych, a tym samym finaliści Kulinarnego Pucharu Polski 2023. Bartosz Peter, przewodniczący jury, podał składniki obowiązkowe dań.
Składniki obowiązkowe potraw – przystawki, dania głównego i deseru – to podstawa, na której pracują finaliści Kulinarnego Pucharu Polski. Zawodnicy walczący o tytuł „Najlepszego z Najlepszych” muszą na tej bazie stworzyć autorskie dania.
Typowo polska przekąska
Twaróg oraz dowolny rodzaj dyni – głównym zadaniem w przekąsce będzie opracowanie wytrawnego sernika z dowolnymi dodatkami i podanie go z dwoma dodatkami warzywnymi (jeden z nich musi być przygotowany na bazie dyni) oraz sosem. Całe danie ma mieć charakter wytrawnej przekąski.
Twaróg to ser wyjątkowy na skalę światową, ponieważ dzięki unikalnemu mikroklimatowi może być produkowany tylko w Polsce. Produkowany z polskiego mleka, w polskich zakładach mleczarskich, jest nie do podrobienia w innych krajach na świecie – tłumaczy wybór Bartosz Peter.
Jak wyjaśnia, tradycja pieczenia serników w Polsce jest bardzo długa i dobrze znana. Tym razem zawodnicy jako zadanie konkursowe muszą połączyć tradycję z nowoczesnością i z ciasta deserowego i warzywa jakim jest dynia, będą musieli wyczarować przekąskę na miarę Kulinarnego Pucharu Polski.
Danie główne z niedocenianym składnikiem
Kolejnymi składnikami obowiązkowymi będą tusza królika oraz dowolny rodzaj grzybów.
Skąd ten akurat wybór? – Królik to mięso które wciąż pozostaje niedocenione, cała tusza daje szansę uczestnikom Kulinarnego Pucharu Polski na pokazanie swoich mistrzowskich umiejętności technicznych; od rozbioru poprzez wykorzystanie różnych elementów takich jak comber, skoki czy łopatka – zauważa przewodniczący tegorocznego jury.
Grzyby, których tradycja wykorzystania grzybów w polskiej kuchni jest długa, cenione są głównie za walory smakowe i zapachowe. Spożywamy zarówno grzyby rosnące dziko w lasach, jak i hodowlane. Jedne i drugie swoim aromatem doskonale uzupełnią delikatne królicze mięso.
Nietypowy miks smaków
Deser zawodnicy przygotują na bazie orzecha włoskiego, jogurtu koziego naturalnego i mandarynek. Bakalie od dawna używane są do przygotowywania ciast i deserów.
Tym razem zawodnicy muszą połączyć orzech włoski z kozim serem i mandarynką, aby stworzyć wyjątkową kreację. Aby powstał deser idealny, uczestnicy powinni zadbać o różnorodność tekstur i temperatur w prezentowanych elementach kompozycji na talerzu – podkreśla Bartosz Peter.
Finał Kulinarnego Puchary Polski (27-28.09)odbędzie się w Poznaniu podczas targów Polagra (27-29.09). Poradnik Restauratora jest partnerem medialnym tego wydarzenia.