Od kultowych francuskich śniadań po azjatycki ramen w Food Fyrtel

Aktualności

Od kultowych francuskich śniadań po azjatycki ramen w Food Fyrtel

1800 m2, 19 różnych konceptów gastronomicznych, 500 miejsc siedzących – Food Fyrtel, największy całoroczny food hall w stolicy Wielkopolski otworzy się w Posnanii. Wyjątkową atmosferę podczas uroczystego otwarcia zaserwuje gościom Magda Gessler, która pojawi się w centrum w sobotę, 19 listopada.

Do tej pory klienci Posnanii mogli kojarzyć Food Fyrtel jako strefę gastronomiczną z kilkoma restauracjami. W najbliższy weekend odsłonimy jego nowe oblicze – zapowiada Marek Ćwiek, dyrektor Posnanii.  Będzie to typowy food hall, czyli forma, która ostatnio szybko i prężnie się rozwija. Chcąc podążać za światowymi trendami i potrzebami naszych klientów, postanowiliśmy podjąć wyzwanie i stworzyć pierwszy tego typu, całoroczny obiekt gastronomiczny w Poznaniu.

Od 18 listopada, miłośnicy dobrego jedzenia będą mogli skorzystać z oferty aż 19 konceptów gastronomicznych, w tym baru i restauracji z obsługą kelnerską.

W Food Fyrtlu na klientów Posnanii czeka przede wszystkim wiele kulinarnych atrakcji. Swoje miejsce znalazły tam znane koncepty foodowe, m.in. Petit Paris (kultowa marka oferująca francuskie wypieki i śniadania), Willisch (lodziarnia z Wągrowca z niemal 40-letnią tradycją), Dziewczyny i Słodycze (cukiernia z poznańskiej Wildy) oraz Giga Buła (amerykański street food ze Środy Wielkopolskiej założony przez Szymona „Isamu” Kasprzyka). O koktajle, drinki i inne napoje zadba ulubiony bar poznaniaków, czyli Hashtag.

Pasjonatów egzotycznych smaków czeka z kolei kulinarna podróż po świecie, którą zapewnią: Curry Leaves (kuchnia indyjska), DimSum & Ramen (kuchnia chińska), Nai Thai (kuchnia tajska), Hana Sushi (kuchnia japońska), Adam z Serem (zapiekanki), Kura Warzyw (kebab), LeCru (croissanty), Sphinx (kuchnia orientalna), Kozaczok (kuchnia ukraińska), Czerwona Papryka (kuchnia hiszpańska), Green Bubble (azjatycka bubble tea) oraz The Fry (frytki belgijskie).

Oprócz możliwości posmakowania potraw inspirowanych różnymi regionami świata Food Fyrtel oferuje także całą listę dodatkowych atrakcji: muzykę na żywo, stand-upy, gry, zabawy, konkursy dla młodych talentów oraz imprezy z udziałem znanych DJ-ów. Przestrzeń stworzona przez Posnanię nawiązuje do koncepcji, które świetnie przyjęły się w największych europejskich miastach i przyciągają miłośników jedzenia oraz dobrej zabawy.

Magda Gessler gwiazdą otwarcia Food Fyrtla

W sobotę, 19 listopada odbędzie się uroczyste otwarcie, którego kulminacją będzie zaplanowane na godzinę 14:00 spotkanie z Magdą Gessler – charyzmatyczną restauratorką, autorką książek kulinarnych, prowadzącą program „Kuchenne Rewolucje” i jurorką polskich edycji „MasterChefa”.

Wizytą pani Magdy Gessler nawiązujemy do początków Food Fyrtla, kiedy gościła na naszym zlocie food trucków jako jurorka dwóch konkursów na popisowe dania w kategorii Majster Szef i Majster Glanc. Wtedy nasi klienci mogli próbować pyszności z food trucków oferujących zróżnicowane menu – wspomina Agnieszka Juszkis, dyrektorka marketingu Posnanii.  Tym razem pani Magda Gessler odbędzie wraz z naszymi restauratorami i gośćmi kulinarną podróż dookoła świata. Wspierać ją będzie duet MyTuJemy – znani i lubiani poszukiwacze nowych, interesujących miejsc na kulinarnej mapie Poznania i nie tylko oraz Natalia Mocha-Naglik – influencerka, która wspiera dobrej jakości marki w budowaniu pozytywnego wizerunku. Będzie energetycznie, pysznie i światowo.

 Szczegółowe informacje na temat otwarcia Food Fyrtla na stronie www.foodfyrtel.eu.