Od dziś, 28 maja restauracje i inne lokale gastronomiczne będą mogły przyjmować gości wewnątrz obiektów.
Początkowo restauracje miały być otwarte dopiero w sobotę, 29 maja, ale rząd zdecydował inaczej. Od 28 maja (piątek) lokale gastronomiczne mogą otworzyć swoje wnętrza dla klientów. Przypomnijmy, że od 15 maja funkcjonują już, w reżimie sanitarnym, restauracyjne ogródki i tarasy.
Jakie warunki muszą spełnić restauracje, aby móc przyjąć gości w piątek pod dachem? Przede wszystkim może to być maksymalnie 50 % obłożenia. Ponadto obowiązuje dystans między stolikami (zajęty może być co drugi stolik, odległość między stolikami musi wynosić co najmniej 1,5 m – chyba że między nimi znajduje się przegroda o wysokości co najmniej 1 m, licząc od powierzchni stolika).
Od 28 maja można będzie też organizować imprezy okolicznościowe w limicie do 50 osób. Uwaga – nie wliczają się do tego osoby, które zostały już w pełni zaszczepione przeciwko COVID-19. W praktyce oznacza to, że wesela, komunie i inne tego typu wydarzenia mogą zgromadzić znacznie więcej niż 50 gości.
Jeśli para młoda zdecyduje się zorganizować wesele w restauracji lub lokalu specjalizującym się w organizacji takich uroczystości, lokal musi oczywiście zadbać o kwestie sanitarne i odpowiednie rozmieszczenie gości. Ważny jest zachowany bezpieczny dystans między stolikami oraz limit osób na stolik. Zasady w tym przypadku mają być takie same jak te obowiązujące w restauracjach.