1 grudnia br. odbyło się walne zebranie sprawozdawczo-wyborcze członków Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników z regionu pomorskiego w restauracji „Riviera” w Gdyni. W spotkaniu wzięło udział 32 członków. Podczas obrad doszło do zmian personalnych. Członkowie SPKIC RP wybrali nowy zarząd główny w składzie: prezes- Krzysztof Szulborski, vice-prezesi – Wojciech Dembowski i Przemysław Formala, sekretarz – Andrzej Ławniczak, skarbnik – Tomasz Seide oraz członkowie – Dariusz Danielewicz i Paweł Macioszczyk. Powstała też nowa komisja rewizyjna w składzie przewodniczący – Artur Szymański, v-ce przewodniczący – Krzysztof Wierzba i członkowie komisji: Paweł Rondlewski i Andrzej Węcławowicz.
Tegoroczne działania Stowarzyszenia koncentrowały się na popularyzacji sztuki kulinarnej regionu pomorskiego poprzez organizację imprez kulinarnych i pokazów przy wsparciu sponsorów m.in. Ecolab, Farm-Frites, Cheman, Gronex. W kalendarzu tegorocznych imprez znalazły się m.in.: udział w IX Konkursie Włoskiej Sztuki Kulinarnej w Warszawie (Hotel LORD), GASTROEXPO-Konkurs Kulinarny z Carving Team Polska, organizacja VI Mistrzostw Polski – Dorszowe Żniwa, współorganizacja X Festiwalu Dobrego Humoru (Targ Węglowy Gdańsk), X Mistrzostw Świata w Poławianiu Bursztynu – pokazy kulinarne. Inicjatywom Stowarzyszenia patronują m.in. Urząd Marszałkowski Województwa Pomorskiego, Urząd Prezydenta Miasta Gdańsk, Biuro Lecha Wałęsy, „Poradnik Restauratora”.
(Źródło: Krzysztof Szulborski)