Trendy w żywieniu zbiorowym w 2019 roku? Przede wszystkim zdrowa żywność – odpowiadają szefowie kuchni. Produkty z ekologicznej uprawy podnoszą wprawdzie jakość i różnorodność posiłków spożywanych poza domem, ale obciążają konto wydatków. Dlatego niezbędna jest równowaga wypracowana za pomocą oszczędnego dysponowania surowcami. Dzięki VarioCookingCenter firmy Rational surowce przetwarzane są w taki sposób, aby mięso zachowało swoje soki i znacząco wpływało na walory smakowe.
Dobrym przykładem jest potrawka z ekologicznego indyka – dzisiaj już stały element standardowego menu w restauracjach zakładowych ze względu na trend stosowania produktów ekologicznego pochodzenia. Karty dań przekonują wysoką jakością surowców – o ile odpowiedni jest również sposób ich przyrządzania. I tutaj z pomocą przychodzi VarioCookingCenter – urządzenie, które w zaledwie 2,5 minuty osiąga temperaturę 200°C i natychmiast rozpoczyna podsmażanie. Niezależnie od tego, ile zimnego mięsa zostanie umieszczone w urządzeniu, VarioCookingCenter utrzymuje pożądaną temperaturę.
– Opatentowany system grzewczy VarioBoost pozwala kucharzom osiągać pożądane rezultaty nawet o 4 razy szybciej, zużywając przy tym nawet 40% mniej energii niż tradycyjne sprzęty kuchenne. Dzięki wyjątkowej mocy grzewczej temperatura jest utrzymywana na stałym poziomie, a sok nie wydostaje się przy tym z mięsa, co oznacza lepszą jakość potraw i nawet o 17% niższy spadek masy produktu – wyjaśnia Daniel Sielicki, National Corporate Chef w Rational.
Wielofunkcyjne urządzenie zaprezentowano podczas Targów EuroGastro.