Justyna Słupska-Kartaczowska, szef kuchni z wieloletnim doświadczeniem, od połowy grudnia 2013 z wielką pasją kreuje pracę kuchni hotelu Sofitel Wrocław Old Twon. Justyna swoje doświadczenie zdobywała pracując w renomowanych restauracjach, m.in Palme d’Or w Cannes (dwie gwiazdki Michelin), w Hotelu Martinez 5* we Francji oraz Hotelu Monopol 5* w Polsce (Wrocław).
Do jej obowiązków, jako Szefa Kuchni, należało m.in. nadzór nad przygotowywanymi daniami, planowanie budżetów kuchni, szkolenia kucharzy, a także utrzymywanie doskonałych relacji z gośćmi. Wszystkie zarządzane przez nią kuchnie otrzymywały najwyższe noty za jakość i oryginalność przygotowywanych dań. Justyna organizuje pracę personelu, tworzy sezonowe menu oraz niepowtarzalne dania, sprawuje kontrolę nad kosztami produkcji, wybiera rodzaj i jakość surowców oraz ich dostawców.
Przez wiele lat pracowała i praktykowała u boku znakomitych szefów kuchni, dla których ma ogromny szacunek. Szczególnie podziwia Thomasa Kellera, Hestona Blumenthala, Rene Redzepi. Uwielbia poczynania młodych szefów kuchni, jak Sergio Herman, Inaki Aizpitarte, Rasmus Kofoed, których potencjał, umiejętności, kreatywność i ciągłe poszukiwanie jest dla niej bardzo inspirujące.
– Skończyłam charakteryzację filmową i teatralną w Paryżu oraz studiowałam historię sztuki, ale zawsze moja największą pasją było gotowanie, które postrzegam jako swojego rodzaju sztukę. Oprócz dużej determinacji, talentu, trzeba mieć silę fizyczną i psychiczną, bo praca w kuchni wymaga totalnej dyscypliny. Chciałabym aby kuchnia hotelu Sofitel Wroclaw Old Town była bardziej współczesna, oparta na nowoczesnych technikach i zapomnianych, rodzimych produktach – mówi Justyna
W oparciu o klasyczną kuchnię, a także wykorzystując nowoczesne techniki, Justyna stara się tworzyć własne kompozycje, pełne rozmaitych kolorów i aromatów. Jej ulubionymi produktami, “fetyszami” w kuchni są: foie gras, ostrygi, trufle, fleur de sel, maliny, pistacje.
Oryginalne, niebanalne, choć najczęściej bardzo proste kompozycje będą składały się na nowe, wiosenne, menu restauracji Pan Tadeusz w hotelu Sofitel Wrocław Old Town, będzie to unikalna mieszanka różnych elementów kuchni polskiej i europejskiej.
Życiowe motto Justyny – „Żyję, tylko w kuchni…reszta to czekanie”.