Ster w kuchni w hotelu Marriott objął Paweł Kałuski. Na pokład dołączył również Krzysztof Tarabasz, ekspert kulinarny, odpowiedzialny za kreowanie nowych rozwiązań we wszystkich restauracjach hotelu.
Paweł Kałuski karierę w gastronomii rozpoczął w hotelu Victoria Intercontinental w Warszawie. Duży wpływ na jego gotowanie miały szkolenia u kucharzy z legendarnej hollywoodzkiej restauracji Spago, którzy szkolili personel restauracji Malibu, w której pracował. W 1998 został zwycięzcą dwóch prestiżowych konkursów: L’art de cuisine Martell i Toques Vertes Bonduelle.
W kolejnych latach pełnił obowiązki szefa kuchni w hotelach Hyatt i Radisson SAS. W Radissonie współpracował z Henry Chebaane – designerem specjalizującym się w opracowywaniu konceptów restauracji na całym świecie.
– Henry wywarł duży wpływ na moje podejście do pracy. Rysował bardzo spójną wizję nowych miejsc, które tworzył. Tłumaczył mi, że każde danie powinno nieść pewien przekaz, który odczyta klient. Szef kuchni nie może iść na żywioł, ale mieć precyzyjną wizję rezultatu i smaku do którego dąży. Długo obmyślam koncepcję każdego dania: szkicuję w głowie obraz jego prezentacji na talerzu i wyobrażam sobie smak. Potem eksperymentuję jakimi środkami go osiągnąć – mówi Paweł Kałuski.
Po wielu latach pracy w sieciach hotelowych, Paweł rozpoczął współpracę z Magdą Gessler przygotowując otwarcie restauracji Ale Gloria!, Beluga i Czaj. Następnie objął stanowisko szefa kuchni w hotelu SPA Holiday Inn w Józefowie a potem w największym kompleksie hotelowym Warszawianka w Jachrance.
Jako szef kuchni miał okazję gotować dla Prezydenta Rzeczpospolitej Polskiej, polityków i gwiazd show businessu. Uczestniczył w licznych warsztatach zawodowych i szkoleniach we Francji i Belgii m.in. u legendarnego Yves’a Mattagne szefa wielokrotnie nagradzanej restauracji Sea Grill w Brukseli. Jego przepisy były prezentowane między innymi w miesięczniku Kuchnia w ramach cyklu Szkoła Mistrza oraz w prasie branżowej. Był wielokrotnie gościem programów telewizyjnych i jurorem w konkursach kulinarnych.
– Z biegiem czasu, po zachłyśnięciu się kosmicznymi technologiami i egzotycznymi surowcami, typowym na początku zawodowej drogi, każdy szef kuchni dochodzi do prostej prawdy: najbardziej wyrafinowana jest prostota. Sercem pracy szefa kuchni musi być doskonały produkt: świeża ryba z dobrej hodowli, znakomity stek, aromatyczne świeże zioła. Nasze zadanie to nie zepsuć naturalnej doskonałości – podkreśla nowy Szef Kuchni hotelu Marriott, Paweł Kałuski.
Krzysztof Tarabasz swoją karierę rozpoczął w 2008 r. w kuchni hotelu Hilton w Amsterdamie. Przez ostatnie 5 lat swoje kulinarne pasje realizował w luksusowym pięciogwiazdkowym hotelu Okura Amsterdam, należącym do sieci The Leading Hotels of the World. Hotel Okura szczyci się 3 restauracjami nagrodzonymi przez przewodnik Michelin, a jedna z tych restauracji – Ciel Bleu otrzymała aż 2 gwiazdki w tej prestiżowej klasyfikacji.
– Współpraca z restauracjami, które zostały wyróżnione przez inspektorów Michelin to niesamowite doświadczenie. Dziś z dumą stwierdzam: tak! jestem ekspertem kuchni innowacyjnej i eleganckiej! Jedzenie jest dla mnie czymś szczególnym, czymś do czego zawsze podchodzę emocjonalnie. I właśnie takim stylem kuchni, i z takim podejściem, będziemy zabierać naszych klientów w wyjątkową podróż kulinarną – stwierdza Krzystof Tarabasz, ekspert kulinarny w hotelu Marriott w Warszawie.