Nowy szef kuchni andel’s by Vienna House Cracow

Wydarzenia

Nowy szef kuchni andel’s by Vienna House Cracow

10 marca 2016

Bycie kucharzem to dla niego nie tylko zawód, ale również pasja i sposób na życie. W swoją pracę wkłada całą swoją energię, a inspiracje czerpie z literatury fachowej oraz internetu. Marcin Socha – nowy szef kuchni krakowskiego hotelu andel’s.

Od 1 marca 2016 r. jako szef kuchni andel’s by Vienna House Marcin Socha jest odpowiedzialny za gastronomię w obrębie oferty śniadaniowej, restauracyjnej oraz cateringu konferencyjnego.

„Jako szef kuchni będę kładł nacisk na wykorzystanie lokalnych składników, których w Małopolsce nie brakuje. Jest tu aż 164 zarejestrowanych, tradycyjnych produktów. Wraz z moim zespołem będę dążył do perfekcji kreowanej przez nas kuchni, aby zaskakiwać i zaspakajać głód naszych gości w wyrafinowany sposób” – podkreśla Marcin Socha.

Marcin Socha (35 l.) od najmłodszych lat konsekwentnie dążył do bycia kucharzem. Ukończył Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 im. Odona Bujwida w Krakowie, szkołę gastronomiczną z wielkimi tradycjami, jako kucharz i technik technologii żywienia. Z myślą o kierowaniu zespołem zdobył również dyplom licencjacki w zakresie marketingu i zarządzania organizacjami.

W swojej karierze zawodowej przeszedł wszystkie szczeble kuchennej hierarchii, co pozwoliło mu dokładnie poznać pracę kuchni. Zaczynał jako kucharz w Restauracji Mexicana w Krakowie w 2002 r. Następnie w ciągu 8 lat pracy w restauracji Farina awansował od stanowiska kucharza do szefa kuchni. Przygodę z hotelarstwem rozpoczął w 2014 r. jako pierwszy kucharz, a następnie zastępca szefa kuchni w krakowskim Hotel Park Inn by Radisson. W 2015 r. został zastępcą szefa kuchni w andel’s by Vienna House Cracow.

Swoją pasją do gotowania zaraża również innych – prowadzi warsztaty kulinarne dla najmłodszych, jest jurorem w konkursach kulinarnych dla młodzieży oraz aktywnie działa w Stowarzyszeniu Małopolskich Kucharzy i Cukierników, w którym od maja 2015 roku piastuje stanowisko wiceprezesa.

W swojej pracy kieruje się maksymą swojego kulinarnego mentora Gordona Ramsaya: „ Kuchnia to ciężkie środowisko, kształtuje wyjątkowe charaktery”. Najważniejsze w pracy kucharza jest według Sochy zdyscyplinowanie, pokora oraz zaangażowanie, gdyż o opinii gości decyduje każdy szczegółów.