Nowy sprzęt gastronomiczny dla warszawskich szkół

Wydarzenia

Nowy sprzęt gastronomiczny dla warszawskich szkół

04 października 2016

28 września trzy warszawskie szkoły otrzymały piece konwekcyjno-parowe w ramach 4. edycji akcji Kucharze Dzieciom, organizowanej przez Fundację Szkoła na Widelcu oraz Targ Śniadaniowy.

Pieniądze na zakup sprzętu zebrano podczas imprezy dobroczynnej z cyklu Kucharze Dzieciom, która odbyła się 11 czerwca na warszawskim Polu Mokotowskim. W wydarzeniu wzięli udział – pro bono – znani szefowie kuchni, stołeczne restauracje oraz wytwórcy i producenci żywności. Pomóc można było również, biorąc udział w aukcjach. Impreza zgromadziła aż 6 tysięcy uczestników, dzięki których zaangażowaniu udało się zebrać 40 tysięcy złotych.

Dochód z imprezy został przeznaczony na zakup piecy konwekcyjno-parowych, które przekazano do trzech warszawskich placówek: Szkoły Podstawowej nr 115 im. Wandy Turowskiej, Szkoły Podstawowej nr 103 im. Bohaterów Warszawy 1939-1945 oraz Zespołu Szkolno-Przedszkolnego nr 1. Nowy sprzęt przekazał Grzegorz Łapanowski, pomysłodawca i założyciel Fundacji Szkoła na Widelcu.

Kuchnia szkolna została doposażona w nowoczesny, bardzo funkcjonalny piec konwekcyjno-parowy, za co jesteśmy bardzo wdzięczni. Poprzez inicjatywę Kucharze Dzieciom, Fundacja Szkoła na Widelcu przyczyniła się do poprawy technologii pracy naszej kuchni szkolnej, a przez to do poprawy jakości żywienia dzieci – podkreśla Katarzyna Maziarczyk , Wicedyrektor Szkoły nr 115 w Warszawie

Łącznie w całej Polsce odbyły się już cztery wydarzenia z cyklu „Kucharze Dzieciom”: w Gdańsku, podwarszawskiej Leśniakowiźnie, Będzinie-Łagiszy oraz ostatnie w Warszawie. Wszystkie wydarzenia były ogromnym sukcesem.

Fundacja Szkoła na Widelcu, która za cel stawia sobie poprawę jakości żywienia dzieci w placówkach edukacyjnych, zauważa wiele problemów, które przyczyniają się do słabej kondycji żywienia w szkołach i przedszkolach. Niska stawka żywieniowa, za mało rąk do pracy, brak szkoleń dla pracujących w kuchniach, brak edukacji kulinarnej wśród dzieci, brak zaangażowania rodziców w zmianę nawyków żywieniowych oraz źle wyposażone kuchnie to najważniejsze wyzwania, które stoją na drodze do lepszego żywienia najmłodszych w placówkach edukacyjnych. Fundacja stara się kompleksowo wspierać rozwiązywanie tych problemów. Akcja Kucharze Dzieciom jest jednym z działań, które prowadzi, aby poprawić sytuację w szkolnych stołówkach.

Impreza „Kucharze Dzieciom” została objęta Honorowym Patronatem Burmistrza Dzielnicy Mokotów. Patronat medialny objęło nad nią Polskie Radio Dzieciom.