Nowy skład Poland National Culinary Team Junior ogłoszony

Aktualności

Nowy skład Poland National Culinary Team Junior ogłoszony

Za nami emocjonujące eliminacje do Drużyny Narodowej Juniorów Poland National Culinary Team. Wydarzenie odbyło się w Instytucie Kulinarnym Transgourmet i zgromadziło młodych, utalentowanych kucharzy z całej Polski.

To właśnie wyłoniona podczas selekcji drużyna będzie reprezentować nasz kraj w przyszłym roku podczas prestiżowego Pucharu Świata w Luksemburgu – Vatel Luxembourg 2026.

Kandydatów oceniało profesjonalne jury złożone z doświadczonych szefów kuchni zrzeszonych w Ogólnopolskim Stowarzyszeniu Szefów Kuchni i Cukierni (OSSKiC): Bartosz Peter, Sebastian Krauzowicz, Michał Świerad, Maciej Hippler, Lech Pluciński, Marcin Gruszka, Kurt Scheller, Weronika Gurynow, Tomasz Ziółkowski i Jarosław Uściński.

Kandydaci zmierzyli się z wymagającym zadaniem typu black box oraz tematem przewodnim, którego szczegóły zostały przedstawione podczas odprawy. Z pozoru proste założenia wymagały nie tylko precyzji technicznej, ale również kreatywności, opanowania i doskonałej współpracy zespołowej.

Zakwalifikowani kucharze – kadra juniorów

Jan Dróżdż – Warszawa

Dawid Cieśliński – Poznań

Natalia Pintera – Łódź

Anna Piskorz – Warszawa

Jacek Mania – Poznań

Mateusz Wilczewski – Gdańsk

Jacek Woźny – Poznań

Marcin Klóska – Gorzów

Robert Szczałba – Kraków

Bartosz Sokołowski – Kołobrzeg

Karolina Loba – Warszawa

Leon Tyrała – Kielce

Asystenci:

Joanna Kaniecka – Kielce

Natalia Kalenik – Białystok

Michał Jerzak – Warszawa

Franciszek Kaczmarski – Warszawa

Bartłomiej Drewnowski – Warszawa

Daniel Mróz – Zgorzelec

Aleksandra Taradejna – Warszawa

Zobaczcie, jak wyglądała rywalizacja – zapraszamy do obejrzenia fotorelacji.

Fot. Sebastian Wilczewski

oprac. H.Handkowska