Za nami emocjonujące eliminacje do Drużyny Narodowej Juniorów Poland National Culinary Team. Wydarzenie odbyło się w Instytucie Kulinarnym Transgourmet i zgromadziło młodych, utalentowanych kucharzy z całej Polski.
To właśnie wyłoniona podczas selekcji drużyna będzie reprezentować nasz kraj w przyszłym roku podczas prestiżowego Pucharu Świata w Luksemburgu – Vatel Luxembourg 2026.
Kandydatów oceniało profesjonalne jury złożone z doświadczonych szefów kuchni zrzeszonych w Ogólnopolskim Stowarzyszeniu Szefów Kuchni i Cukierni (OSSKiC): Bartosz Peter, Sebastian Krauzowicz, Michał Świerad, Maciej Hippler, Lech Pluciński, Marcin Gruszka, Kurt Scheller, Weronika Gurynow, Tomasz Ziółkowski i Jarosław Uściński.
Kandydaci zmierzyli się z wymagającym zadaniem typu black box oraz tematem przewodnim, którego szczegóły zostały przedstawione podczas odprawy. Z pozoru proste założenia wymagały nie tylko precyzji technicznej, ale również kreatywności, opanowania i doskonałej współpracy zespołowej.
Zakwalifikowani kucharze – kadra juniorów
Jan Dróżdż – Warszawa
Dawid Cieśliński – Poznań
Natalia Pintera – Łódź
Anna Piskorz – Warszawa
Jacek Mania – Poznań
Mateusz Wilczewski – Gdańsk
Jacek Woźny – Poznań
Marcin Klóska – Gorzów
Robert Szczałba – Kraków
Bartosz Sokołowski – Kołobrzeg
Karolina Loba – Warszawa
Leon Tyrała – Kielce
Asystenci:
Joanna Kaniecka – Kielce
Natalia Kalenik – Białystok
Michał Jerzak – Warszawa
Franciszek Kaczmarski – Warszawa
Bartłomiej Drewnowski – Warszawa
Daniel Mróz – Zgorzelec
Aleksandra Taradejna – Warszawa
Zobaczcie, jak wyglądała rywalizacja – zapraszamy do obejrzenia fotorelacji.
Fot. Sebastian Wilczewski
oprac. H.Handkowska