Nowy przewodnik kulinarny Michelin już w sprzedaży

Newsy

Nowy przewodnik kulinarny Michelin już w sprzedaży

05 marca 2012

Smaczny trzydaniowy posiłek serwowany w atrakcyjnej cenie – taki warunek musiały spełnić restauracje, które zostały opisane w najnowszym przewodniku kulinarnym Michelin. Guide des Bonnes Petites Tables du guide MICHELIN 2012 zawiera rekomendację 630 lokali z całej Francji, w których goście zjedzą smaczny trzydaniowy posiłek za mniej niż 35 euro w Paryżu oraz poniżej 29 euro w pozostałych miejscowościach Francji.

Szósta edycja przewodnika Guide des Bonnes Petites Tables du guide MICHELIN została wzbogacona o 124 nowe rekomendacje lokali, które inspektorzy Michelin opisali po raz pierwszy. Smakosze znajdą wśród nich restauracje serwujące dania różnych kuchni i reprezentujące różne style. Jednak wszystkie łączy wspólna cecha – smaczne potrawy w atrakcyjnej cenie, czego potwierdzeniem jest znaczek Bib Gourmand.

Idea wysokiej jakości za rozsądną cenę, będąca podstawą stworzenia przewodnika Guide des Bonnes Petites Tables du guide MICHELIN 2012, to odpowiedź na aktualne trendy rynkowe. Zgodnie z nimi zjedzenie dobrego posiłku nie musi wiązać się z wysokim rachunkiem. Takie podejście, które wynika ze zmieniającego się stylu życia oraz sytuacji ekonomicznej, jest reprezentowane przez coraz większą grupę szefów kuchni, niezależnie od ich wieku i rodzaju serwowanych dań. Jest również nagradzane oznaczeniem Bib Gourmand , które po raz pierwszy inspektorzy Michelin przyznali w 1997 roku.

Bogato ilustrowany zdjęciami przewodnik na 2012 rok jest podzielony na 21 regionów Francji. Dodatkowo miejscowości z każdego obszaru zostały ułożone w porządku alfabetycznym, co pozwala na łatwe odnalezienie interesującej lokalizacji. Opisy restauracji zawierają dużą liczbę informacji praktycznych, takich jak adres, dane kontaktowe, rodzaj kuchni, wystrój wnętrza, specjalności z menu czy udogodnienia dla gości. Każdy lokal jest opatrzony krótkim komentarzem, który przybliża czytelnikom charakter serwowanych dań oraz atmosferę panującą w lokalu.

źródło: tur-info