Nowy pomysł na świąteczne menu we Wrocławiu

Wydarzenia

Nowy pomysł na świąteczne menu we Wrocławiu

20 grudnia 2016

Amur biały w słodowym sosie aksamitnym, comber jagnięcy, podawany m.in.z daktylami z puree anyżowym, a na deser może zdekonstruowany makowiec? Nowoczesna polska kuchnia ma świeże pomysły na świąteczny stół.

Jedna z przystawek to terrina (francuski przysmak, rodzaj pasztetu) z piersi gęsi, podawana z dżemem z czerwonej kapusty z cynamonem i masłem marchewkowym na toście z brioszki (to tradycyjne francuskie śniadaniowe ciasto drożdżowe), a ozdobiona klementynką. Takie kompozycje we Wrocławiu można spróbować tylko w OVO Bar & Restaurant.

Tym bardziej, że większość dodatków to nasze autorskie pomysły. Specjalnie do świątecznego menu przygotowaliśmy potrawy, które z jednej strony nawiązują do klimatu polskiego Bożego Narodzenia, a z drugiej wnoszą coś nowego. Naszym motywem przewodnim jest polska kuchnia wzbogacona śmiałymi inspiracjami z innych stron świata, przede wszystkim ze śródziemnomorskiej kultury kulinarnej – mówi Piotr Apanel, szef kuchni OVO Bar & Restaurant, który pracował wcześniej w czterech restauracjach uhonorowanych gwiazdką Michelin, w tym w restauracji Gordona Ramsay’a w Londynie.

Wśród dań głównych uwagę zwraca amur biały, podawany m.in. z emulsją z ziaren maku, jarmużem z brązowym, pieczonym pasternakiem, szalotką oraz z klasycznym, francuskim sosem veloute (w dosłownym tłumaczeniu: sos aksamitny).

Ten sos często towarzyszy daniom rybnym. W naszym wykonaniu ma oryginalny, piwny, słodowy smak i aromat, doskonale komponujący się delikatnym, soczystym mięsem amura oraz z pozostałymi dodatkami  – podkreśla Piotr Apanel.

Z kolei comber jagnięcy podawany jest m.in. z daktylami z puree anyżowym, emulsją z szałwii, a także grzybami i granolą z żurawiną. Pierś z gęsi również ma asystę ciekawych dodatków, w tym ser pigwowy, trio kapust z oregano czy infuzowaną nashi (gatunek gruszki z Azji Wschodniej). A co na deser? Intrygującą propozycją jest na przykład zdekonstruowany makowiec, podawany z kremem angielskim. Zaskoczy nie tylko formą.

Odkryć w naszym świątecznym menu może być więcej. Przygotowaliśmy tę propozycją zarówno z myślą o Polakach, którzy chcieliby spróbować nowych świątecznych smaków, jak i dla obcokrajowców, szukających ciekawego pomysłu na spędzenie świąt we Wrocławiu, w przyjaznej atmosferze – mówi Matthias Herd, dyrektor wrocławskiego hotelu DoubleTree by Hilton, w którym działa OVO Bar & Restaurant.

Specjalne menu świąteczne będzie dostępne w OVO Bar & Restaurant do 30 grudnia.

Niezależnie od propozycji specjalnie na święta, OVO Bar & Restaurant ma również sezonowe menu zimowe, w którym znalazły się łącznie 23 nowe pozycje. Jej specjalnością całoroczną są tapas. Z kolei bar wyróżnia się niezwykle bogatym wyborem koktajli. To receptury klasyczne, z najlepszych barów świata (jak Artesian Bar z Londynu czy Dead Rabbit z Nowego Jorku), autorskie twisty (czyli koktajle stworzone na bazie klasycznych), a także najbardziej znane koktajle współczesne.

OVO Bar & Restaurant znajduje się na parterze wewnętrznego, ogólnodostępnego patio budynku OVO Wrocław.