Ernest Szymczyk został członkiem Klubu Szefów Kuchni. Przygodę z gastronomią rozpoczął przez przypadek. W 2009 r., po wyjeździe do Wielkiej Brytanii zdecydował się podjąć pracę, jako Commis Chef w prestiżowym hotelu Macdonald Inchyra Grange Hotel & Spa w miejscowości Falkirk (Szkocja).
Po kilku miesiącach awansował na stanowisko Breakfast Chef’a. Jesienią 2012 r. otrzymał propozycję objęcia stanowiska Chef de partie w Macdonald Linden Hall Hotel w miejscowości Morpeth (Anglia).
Nie wahał się ani chwili. Widział w tym szansę dalszego rozwoju swojej kariery. Świat kuchni wciągnął go całkowicie.
Po 9 miesiącach powrócił do Szkocji, aby rozpocząć pracę, jako Senior Chef de Partie dla Aurora Hotel Collection. Kolejne awanse zaprowadziły go na stanowisko Executive Head Chef, które obejmował aż do roku 2022.
W 2022 r. zdecydował się na powrót do Polski. Rozpoczął pracę, jako zastępca szefa kuchni w radomskiej restauracji Teatralna. Funkcję tą pełni do dzisiaj.