Od października, co miesiąc, kuchnia+ będzie przybliżać widzom jedną z kuchni świata. Cykl rozpocznie 12 października dzień hiszpański. W kolejnych odsłonach widzowie poznają kuchnię polską, tajską, indyjską, chińską, irlandzką, angielską, włoską, francuską, węgierską i meksykańską.
Co miesiąc, przez jeden dzień, w telewizyjnym menu kuchni+ królować będą specjały kuchni narodowej wybranego kraju. Każdy z dni to ważna dla danego państwa data historyczna. Cykl startuje 12 października, kiedy w Hiszpanii obchodzone jest narodowe święto – tego dnia, w 1492 r., Krzysztof Kolumb jako pierwszy Europejczyk dotarł do Ameryki Północnej, a dodatkowo odbywają się uroczystości na cześć Matki Bożej Pilar w Saragossie, patronki narodu hiszpańskiego.
Na dzień hiszpański w kuchni+ złożą się programy, w których widzowie odkryją tradycyjną i nowoczesną kuchnię półwyspu iberyjskiego:
07:00 i 02:35 Para w kuchni: Rizotto i paella
16:50 i 23:55 Świat na talerzu: Barcelona
18:00 i 23:25 Kulinarne safari: Hiszpania
18:30 i 01:20 Kuchnia jak życie 2: Kastylia
19:05 Kuchnia z Okrasą: Viva España!
19:40 Kulinarne wyprawy Jamiego: Andaluzja
20:35 Anthony Bourdain: Bez rezerwacji VI: Madryt, Hiszpania
Nowy cykl kuchni+ poświęcony kuchniom świata trwać będzie od października 2012 do września 2013 roku, wg następującego kalendarza:
- 12 października – Hiszpania
- 11 listopada – Polska
- 5 grudnia – Tajlandia
- 26 stycznia – Indie
- 10 lutego – Chiny
- 17 marca – Irlandia
- 23 kwietnia – Anglia
- 5 maja – Japonia
- 2 czerwca – Włochy
- 14 lipca – Francja
- 20 sierpnia – Węgry
- 16 września – Meksyk
Uzupełnieniem cyklu na antenie będzie serwis internetowy kuchni+, zawierający ciekawe artykuły o kuchniach narodowych i przepisy na charakterystyczne dania danego kraju. Już teraz na stronie www.kuchniaplus.pl/kuchnia_kalendarz-dni-swiatecznych-dzien-hiszpanii.html widzowie znajdą informacje o kuchni hiszpańskiej oraz najciekawsze przepisy na paelle, gazpacho czy empanadas.