Niższy VAT zapłacimy m.in. za:
zupy i żywność dietetyczna – z 8% na 5%,
owoce tropikalne i cytrusowe – z 8% na 5% (wszystkie owoce będą już objęte 5% VAT-em),
przyprawy przetworzone, w tym m.in. musztardę, pieprz, gałkę muszkatołową, tymianek – z 23% do 8% (do tej pory sos musztardowy objęty był 8% VAT-em, zaś musztarda 23%),
każdego rodzaju pieczywo i ciastka (do tej pory pieczywo i wyroby ciastkarskie, w tym wspomniane pączki objęte były trzema stawkami: 5, 8 i 23%, w zależności od terminu przydatności do spożycia lub daty minimalnej trwałości),
orzechy, np. migdały, pistacje (z 8% do 5%).
Wyższy VAT zapłacimy za:
owoce morza, w tym ośmiorniczki, homary, kraby, krewetki, ostrygi, małże, ślimaki i inne skorupiaki staną się tzw. dobrem luksusowym – VAT wzrośnie z 5% na 23%,
lód używany do celów spożywczych, w tym kostki lodu – z 8% na 23%,
przyprawy nieprzetworzone, np. kmin czy kurkumę – z 5 do 8% (ujednolicono VAT dla wszystkich przypraw – niezależnie czy są przetworzone, czy nie, będzie on wynosić 8%).