Restauracja Concordia Taste znajdująca się w Concordia Design – centrum innowacji, designu i kreatywności w Poznaniu (ul. Zwierzyniecka 3) zaskoczy stałych bywalców i skusi tych, którzy tutaj jeszcze nie dotarli. Restauracja zmieniła aranżację – charakter wnętrzu nadają dobrze zaprojektowane meble i zastawa, ale prawdziwą metamorfozą jest autorskie menu przygotowane przez nowego szefa kuchni, mistrza kulinariów Tomasza Purola. Przypomnimy sobie smaki zapomnianych warzyw kuchni polskiej jak pasternak czy jarmuż. Nowością są tematyczne kolacje degustacyjne oraz koncept Designu na Wynos.
Concordia Taste przeszła metamorfozę. Nowe meble – stoły ze świeżymi ziołami w specjalnych pojemnikach, drewniane krzesła w kolorach ziemi, czytelna organizacja baru z zawsze aktualnym menu wypisanym na dużej, ściennej tablicy, wreszcie nowa zastawa i akcesoria kuchenne, sprawiły że wnętrze restauracji stało się bardziej „udomowione”. Miejsce zabaw dla dzieci zyskało jeszcze większą przestrzeń – pojawiły się domki, bujaki, książki i inne atrakcje służące ciekawemu spędzaniu czasu. Zamysłem organizatorów restauracji jest, by aranżacja wnętrza zmieniała się przynajmniej kilka razy w roku. Były już morskie akcenty rozwieszone nad głowami gości, komiksowo zadrukowane obrusy czy specjalne świąteczne aranżacje.
Wraz z początkiem jesieni w Concordia Taste możemy degustowć autorskie menu opracowane przez nowego szefa kuchni. Tomasz Purol jest zdobywcą min. kulinarnego pucharu Polski, złotego medalu na Drużynowych Mistrzostwach Europy we Włoszech i pierwszego miejsca na Olimpiadzie Smaku, szefem kuchni najlepszych hoteli w Polsce, a jego zastępca – Krzysztof Nawrocki, uczestnikiem wielu konkursów kulinarnych. W autorskim menu szefa kuchni królują dania nowoczesnej kuchni polskiej oparte na sezonowości i świeżości produktów zamawianych od producentów z regionu Wielkopolski. Odkryte na nowo zostaną nieco zapomniane, a posiadające mnóstwo wartości odżywczych warzywa jak pasternak, jarmuż, brukiew podane w nowych połączeniach smakowych. W porze lunchu dostępne będą dania specjalne spoza karty, co powinno ucieszyć stałych bywalców. Nowe menu pojawiać się będzie kilka razy w roku, średnio co dwa miesiące.
„Swój głód zaspokajam eksperymentując z nowymi składnikami i nieoczywistymi smakami. Świeżości poszukuję podróżując po regionalnych gospodarstwach – tutaj dostaję najlepsze, oryginalne produkty. Korzystam z tego, co sezonowe, a więc zgodne z potrzebami naszego organizmu. Podpytuję gospodarzy, przeglądam tradycyjne przepisy, dzielę się doświadczeniem. Daję się zainspirować, eksperymentuję, zmieniam i tak tworzę swoje autorskie przepisy” – mówi Tomasz Purol, szef kuchni Concordia Taste.
Nowością są spotkania degustacyjne czyli kolacje, przy których wraz z podanymi daniami będziemy dyskutować na tematy związane z kulinariami i poszerzać wiedzę na temat smaków, przypraw, win, tradycji (będą obowiązywać rezerwacje). Niedziela z kolei to dzień dla rodziny – obiady ze specjalnym dziecięcym menu opartym na zdrowych składnikach – rybach, mięsie i mnóstwie warzyw (zakazane są chipsy, nuggetsy). Najmłodszych oprócz menu pochłonie pewnie miejsce zabaw. Rozrywki będą się tutaj nieustannie zmieniać – raz pojawi się piaskownica, innym boisko lub specjalne animacje rozwijające kreatywność dzieci.
Ci, których zaintryguje nowa zastawa w restauracji, polubią naczynia na oliwę czy dodatki dekoracyjne pojawiające się na stole podczas lunchu lub kolacji, docenią koncept Designu Na Wynos. To butik, w którym kupimy karafki, talerze, przedmioty użytkowe, a nawet koszulki z oryginalnym nadrukiem robiąc prezent sobie lub bliskiej osobie. Wierni fani Concordia Taste mogą kupić nawet…stół! Wśród produktów znajdziemy przedmioty m.in. marek Stelton, Rosenthal, Meble Vox. Listę zakupów można wzbogacić butelką dobrego wina czy przetworami kuchni śródziemnomorskiej.