Warszawska restauracja Dwie/3, serwująca nowoczesną kuchnię śródziemnomorską, w duchu fusion, wprowadza zupełnie nową kartę i nowych kucharzy. Zachowany zostanie dotychczasowy charakter miejsca, jednak jego serce, czyli kuchnia – będzie od tej pory biła podwójnym rytmem.
Jesień to czas, kiedy wysyp sezonowych warzyw i owoców jest największy. Stragany uginają się od dojrzałych papryk, pomarańczowych główek dyni, pęczków jarmużu, pojawiają się aromatyczne grzyby, jesienne jabłka, a w restauracjach króluje dziczyzna i warzywa korzeniowe. Jesień to również doskonały czas na zmiany i metamorfozy, jakie dokonują się nie tylko w karcie, ale i zespole restauracji Dwie/3.
– Od teraz serce Dwie/3 – czyli kuchnia – będzie biło dwoma rytmami. Będziemy pierwszą w Warszawie restauracją, zatrudniającą dwóch równorzędnych szefów kuchni. Dwie gastronomiczne drogi, dwa temperamenty, dwa pomysły – to sprawi, że w naszej nowej karcie nie zabraknie śmiałych, niebanalnych połączeń, których będzie można spróbować tylko u nas. Wierzymy, że po tych zmianach staniemy się absolutnie unikatowym konceptem na restauracyjnej mapie stolicy – mówi Katarzyna Rówienicz, właściciel restauracji Dwie/3.
Kuchnię poprowadzi zgrany tandem doświadczenia i młodości, który już miał okazję razem współpracować w takich lokalach, jak Mondovino w Piasecznie czy Stacja Rynek w Warszawie. Nowymi szefami kuchni zostali Marek Kropielnicki, znany również pod pseudonimem Marco Blue, oraz Michał Piotr Muśnicki, który swoją kulinarną drogę zaczynał pod okiem Wojciecha Modesta Amaro.
– Chcemy odczarować kuchnię śródziemnomorską i pokazać jej nowoczesny, smakowity twist, którego wizytówką są nieszablonowe połączenia, nowatorskie metody przygotowania potraw, wykorzystujące m.in. techniki kuchni molekularnej. Naszą bazą i podstawą będą – jak do tej pory – oryginalne, najwyższej jakości produkty, które pozyskujemy od ekologicznych, sprawdzonych i doświadczonych, lokalnych producentów – komentuje Marek Kropielnicki, nowy szef kuchni restauracji Dwie/3.
– To, co najbardziej czujemy i kochamy w kuchni, czyli ryby, owoce morza i wysokiej jakości mięsa, będą bazą i motywem przewodnim proponowanych przez nas dań. Zależy nam na tym, by pokazać, że kuchnia śródziemnomorska to nie tylko tak bardzo popularne potrawy z Włoch, Francji czy Hiszpanii, ale również smaki północnej Afryki czy Turcji i Bliskiego Wschodu. Połączenie kulinariów tych rejonów oraz sukcesywne włączanie akcentów kuchni polskiej i sezonowych produktów spowoduje, że menu restauracji Dwie/3 będzie unikalną propozycją smakową, która zaciekawi nawet najbardziej wymagające podniebienia – dodaje Michał Piotr Muśnicki, szef kuchni.
W nowej karcie znajdą się dania wykorzystujące jesienne produkty sezonowe, m.in. dynię, jarmuż, dziczyznę, warzywa korzeniowe oraz smaki lasu. Do flagowych potraw jesieni w restauracji Dwie/3 należeć będą:
• Tuńczyk z czarnym ryżem i kokosem z puree z mango i awokado
• Żabnica w cieście filo z z grillowanym fenkułem i sosem miodowo-anyżowym
• Małże królewskie z dzikim ryżem, serem dojrzewającym i kawiorem
• Tatar z sarny z kawiorem ze ślimaka i pudrem truflowym
Restauracja Dwie/3 wprowadza również zupełnie nowy, spersonalizowany standard obsługi. W lokalu do dyspozycji gości dostępny będzie profesjonalny sommelier, który spośród szerokiego wachlarza gatunków win z całego świata dobierze odpowiedni trunek, który urozmaici i wzbogaci smak podawanych potraw.
– Nasza nazwa – Dwie/3 – nie wzięła się z przypadku. Jedną trzecią jest znakomita kuchnia, druga część to wykwalifikowana, życzliwa obsługa, która dochowując najwyższych standardów jednocześnie stara się stworzyć ciepłą, kameralną i przytulną atmosferę. Trzecią część dopełniają nasi goście, ich odczucia, smaki, emocje. Chcemy, by po wprowadzonych zmianach restauracja Dwie/3 stała się modnym miejscem, kojarzącym się z oryginalną, nowoczesną kuchnią, ale i domową, ciepłą atmosferą – podsumowuje Katarzyna Rówienicz, właściciel restauracji.
Restauracja Dwie/3 funkcjonuje w Warszawie od maja ub. roku. Specjalizuje się w nowoczesnej kuchni śródziemnomorskiej z elementami kuchni polskiej i fusion. Lokal dysponuje bogatą kartą win i mocnych alkoholi oraz specjalnym menu deserowym. Obsługa restauracji ma wieloletnie doświadczenie w przygotowywaniu różnego rodzaju imprez okolicznościowych, zarówno dla biznesu, jak i osób prywatnych. W lokalu cyklicznie odbywają się tematyczne Bufety Weekendowe oraz środowe i czwartkowe targi ryb i owoców morza. W menu restauracji znajdują się dania bezglutenowe oraz dopasowane do potrzeb wegetarianin i wegan. Restauracja Dwie/3 była nominowana do tytułu Knajpa Roku 2014 w plebiscycie Gazety Wyborczej oraz otrzymała jedną czapkę w rankingu Gault & Millau 2014.