Nowe możliwości niewielkich restauracji

Newsy

Nowe możliwości niewielkich restauracji

06 lipca 2012

Prowadzenie działalności gastronomicznej w obecnych czasach stanowi duże wyzwanie. Każdy kto chociaż przez chwilę był zatrudniony w restauracji, doskonale zdaje sobie sprawę, że nie jest to praca ani łatwa, ani bezstresowa. – Prowadząc małą restaurację często musiałem robić kilka rzeczy na raz. W restauracji trzeba  zarządzać personelem w kuchni oraz na sali, a jednocześnie dbać o zaopatrzenie. Do tego dochodzi jeszcze mnóstwo rozliczeń i „papierkowej roboty”. Mimo, że restauracja jest niewielka, to pracy jest w niej naprawdę dużo – mówi Adam Tuźnik, właściciel klubo- restauracji Bee Club w Poznaniu. Zarządzanie dużymi sieciami lokali gastronomicznych już od pewnego czasu wspierane jest jednak przez specjalistyczne systemy informatyczne, które pomagają uporządkować wszystkie płatności i kontrakty potrzebne do prowadzenia firmy. Teraz na takie udogodnienia mogą również liczyć osoby prowadzące małe restauracje.

Kalkulator idzie do lamusa

Firma Softech wprowadziła na rynek nowy system do controllingu, który dzięki modernizacji uzupełnia dotychczasowa ofertę oprogramowania. System został opracowany na bazie doświadczeń kierownika restauracji. – Jako manager borykałem się z masą problemów. Dlatego postanowiłem stworzyć program, dzięki któremu przez dostęp do przejrzystych i łatwych do interpretacji zestawień będę wiedział dużo więcej o swojej gastronomii. Program pozwala bowiem na pełną analizę kosztów surowców, kosztów operacyjnych i personalnych, a także wspomaga zarządzanie zobowiązaniami oraz ułatwia zachowanie płynności finansowej firmy gastronomicznej. Dodatkowym celem – obok części analitycznej – było zebranie w jednym miejscu podstawowych narzędzi niezbędnych w codziennym kierowaniu restauracją, jak: zarządzanie grafikami, kalkulator marż, raporty kasowe, itp. Zależało mi, aby program był bardzo prosty i intuicyjny, dzięki czemu jego obsługa nie wiązałaby się z poświęceniem dużej ilości czasu – mówi Grzegorz Jaszkiewicz, twórca Gastro Finanse i manager produktu w firmie Softech.

Pomysł, zauważony przez firmę Softech w jednej z audycji telewizyjnej, został połączony z innymi programami komputerowymi przeznaczonymi na rynek gastronomiczny. Powstało pierwsze kompleksowe oprogramowanie, które sprawdza się nie tylko  w dużych sieciach restauracji, ale też w małych lokalach gastronomicznych. Dzięki niemu restauratorzy mogą zarządzać finansami, personelem oraz zamówieniami. – Ze względu na specyfikę rynku gastronomicznego, wsparcie systemem komputerowym dla restauracji powinno zawierać kilka modułów posiadających funkcje odpowiednie dla różnych działów. Program Gastro Finanse został stworzony w taki sposób, aby jak najbardziej odpowiadał potrzebom osób zarządzających gastronomią oraz pomagał w rozwiązaniu faktycznych problemów, jakie może napotkać manager. Zintegrowanie z oprogramowaniem Gastro, a także aktualizacje programu, które poczyniliśmy dają restauratorom nowe możliwości i duże wsparcie w zarządzaniu lokalem gastronomicznym – mówi Michał Czwojdziński, wiceprezes firmy Softech.