Paweł Stawicki został szefem kuchni w restauracji Scoria w Bydgoszczy. Otwarcie lokalu planowane jest na drugi kwartał 2021 r. Przez ostatnie 10 lat prowadził kuchnię Mercato w Hotelu Hilton Gdańsk.
Czas mojej historii z restauracją Mercato w Hotelu Hilton Gdańsk po wielu latach dobiega końca. Nowy projekt, który tworzę od dawna umożliwi mi dalszy rozwój. Czas spędzony w Mercato był niesamowity. Pasję dzieliłem z wieloma ludźmi, którym chciałbym serdecznie podziękować́. Głęboko wierzę w to, że przez ciężką pracę każdego dnia odnieśliśmy sukces nie tylko kulinarny, ale również̇ jako zespół. W nowym miejscu z pełnym zaangażowaniem, z grupą niesamowitych pasjonatów, będę dbał o zadowolenie gości i kontynuację rozpoczętej filozofii gotowania. W restauracji Scoria będziecie mogli doświadczyć́ niesamowitych przeżyć kulinarnych na najwyższym poziomie – zamieścił Paweł Stawicki w mediach społecznościowych.
Paweł Stawicki
Od 2020 r. ambasador marki Lubiana
Szef kuchni w restauracji Mercato/Hilton w Gdańsk 2011-2021
Szef kuchni w restauracji w hotelu Królewskim w Gdańsku 2009-2011
Staże:
MAAEMO trzy gwiazdki Michelin – Oslo
The Greenhouse dwie gwiazdki Michelin – Londyn
RAW André Chiang’a jedna gwiazdka Michelin – Taipei
Atelier Amaro jedna gwiazdka Michelin – Warszawa
Podczas swojej pracy w Mercato, Paweł występował w licznych konkursach. Oto jego niektóre osiągnięcia:
2019 r. Paweł wraz z Marcinem Mildą i Łukaszem Pęcarskim, wygrali konkurs Archimagirus Tradycja&Nowoczesność.
2019 r. został nominowany do nagrody Szefa Roku według Gault&Millau.
2016 r. Nina Nawrocka i Paweł Stawicki zwyciężyli w Mistrzostwach Polski w Deserach Expo Sweet.
2015 r. Gault&Millau uznał Restaurację Mercato za jedną z 10 najlepszych restauracji w Polsce, nagradzając ją 3 czapkami kucharskimi i 15 punktami.
2012 r. Restauracja Mercato zdobyła I miejsce w trzech z czterech możliwych kategoriach konkursu na najlepszą restaurację w Polsce, Wine & Food Noble Night, w tym najbardziej prestiżową nagrodę wieczoru – wyróżnienie tylko jednej, najlepszej restauracji za całokształt osiągnięć przez profesjonalne międzynarodowe jury.
Wywiad z Pawłem Stawickim w Poradniku Restauratora
oprac. red.
fot. FB Paweł Stawicki