W poznańskiej restauracji Vine Bridge pojawiło się nowe menu oparte w znacznej mierze na samodzielnie zbieranych roślinach dzikorosnących i produktach regionalnych.
– Vine Bridge ewoluuje i po okresie kilkuletniej j promocji food designu, slam cuisine i bug cuisine, po otwarciu jedynej w Polsce Food&Design gallery i wielu innych nowościach, sięgamy po zapomniane i nie użytkowane rośliny, często niezwykle zdrowe i smaczne – mówi właściciel restauracji, Jarosław Ludwicki.
Menu Vine Bridge
Na początek
Żółtko sous vide, smażony ser, miód z mniszka lekarskiego, czarny chleb
Sałatka z łęgów, podpłomyk z perzu, sosy rzepakowe
Placek lniany z trawami, sosy
Zupy
Krem z wędzonego pstrąga, tagliatelle z miodu spadziowego i cytryny, puder z pietruszki
Krem ze szczawiu, ravioli z koziej maślanki, chrzan
Dania
Pierogi z kozim serem i gwiazdnicą, musztarda z jabłek i gruszek
Sieja miedwieńska, pokrzywa, wędzona pszenica, palone masło, sos rakowy
Cielęcina sous- vide, popiół z kwiatów lipy, gryczany makaron, rzeżucha, sos szałwiowy
Mięso w glinie, pieprz wodny, podpiwek, chleb damasceński
Deser
Tradycyjne lody, żel z czarnego bzu
Rabarbar sous – vide, owsiana pascha, lody z kaszy gryczanej
Legumina, arcydzięgiel, ravioli z miodu pitnego