Topinambur z Lubelszczyzny, policzek wołowy z Witkowa czy sandacz z Jeziora Jagodne – w nowym menu restauracji Tamka 43 królują lokalne, polskie produkty. Mistrz sztuki kulinarnej, Robert Trzópek, skomponował z nich wyśmienite specjały kuchni tradycyjnej, przyrządzone i podane w innowacyjny sposób.
Powrót do korzeni
Tradycyjna kuchnia polska często kojarzy się z potrawami takimi jak śledź, pierogi czy schabowy z kapustą i ziemniakami. Kulinarne stereotypy przełamują na szczęście tacy szefowie kuchni jak Robert Trzópek. Szef warszawskiej restauracji Tamka 43 słynie z umiłowania do tradycji, którą łączy z elementami gastronomi przyszłości. Jego codzienna praca udowadnia, że polska kuchnia nie ustępuje w niczym kuchni francuskiej czy włoskiej. Jeden z najlepszych kucharzy w kraju sięga do korzeni naszych tradycji kulinarnych w poszukiwaniu zaginionych smaków, by odkryć je na nowo. Komponując menu restauracji Tamka 43, Trzópek wybiera również wyłącznie sezonowe produkty lokalne najwyższej jakości. To wszystko daje mu pewność, że dania, które zaserwuje swoim gościom będą miały wyjątkowy, jedyny w swoim rodzaju, smak. Nie inaczej jest w przypadku nowego menu.
Lokalne delicje na Tamce
W odświeżonej karcie dań restauracji Tamka 43 znajdziemy lokalne specjały z Lubelszczyzny, Mazur czy Morza Bałtyckiego. Na przystawkę szef kuchni poleca m.in. dziką troć bałtycką sous vide z marynowanym ogórkiem, herbatą matcha i wasabi. Wyrazisty chrzan japoński nie dominuje w daniu, ale idealnie podkreśla delikatny smak mięsa ryby z polskiego morza. Preludium do dania głównego może stanowić również topinambur z Lubelszczyzny podany z żółtkiem, czarną truflą i sosem z miodu pitnego. Ta lekka, warzywna przekąska wyśmienicie rozbudza zmysły oraz zaostrza apetyt. Gości restauracji czeka również niełatwy wybór między proponowanymi daniami głównymi. Wśród nich znajdziemy m.in. policzek wołowy z Witkowa z puree z selera i sosem maderowym. Dresing z portugalskiego wina idealnie komponuje się z tym wyjątkowo delikatnym mięsem. Miłośnikom ryb polecamy z kolei sandacza z Jeziora Jagodne z porem i emulsją estragonową – to niezwykle klasyczne danie, w odświeżonej wersji Roberta Trzópka smakuje wyśmienicie.
Zmiany zaszły również w menu lunchowym restauracji. Znajdziemy w nim m.in. wyborne przystawki – krem pietruszkowy z łososiem i kawiorem oraz sałatkę z kaczki, cykorii i pomarańczy. Na danie główne polecamy szczególnie łopatkę wieprzową złotnicką z kiszonym selerem. Ta, pochodząca z samego serca Wielkopolski wieprzowina, charakteryzuje się marmurkowatym, wyjątkowo soczystym i niezwykle smacznym mięsem. Słodkim zakończeniem lunchu na Tamce będzie natomiast gruszka z pianą z grzańca i lodami cynamonowymi, bądź parfait jeżynowe z pianą z werbeny i sorbetem z sosny. Robert Trzópek skomponował również nowe dania do menu degustacyjnego – są to m.in. dorsz z młodym ziemniakiem, pianą z kapusty i wędzonym masłem, łopatka cielęca z dynią i żurawiną oraz ciepła czekolada z galaretką żurawinową. Pełne menu restauracji Tamka 43 dostępne jest pod adresem www.tamka43.pl/tamka-menu.php.