29 września br. Szef Kuchni hotelu Sheraton Poznan zaprezentował nowe menu. W nowej karcie znalazły się, stanowiące wizytówkę restauracji dania łączące smaki kuchni europejskiej z egzotycznymi składnikami i sposobami przygotowania, a także potrawy wykorzystujące wielkopolskie tradycje kulinarne.
Jak zwykle duży nacisk położono na najwyższej jakości produkty oraz na ciekawe i rzadkie składniki, które nadają potrawom charakteru. Wśród nowych propozycji znalazły się zarówno potrawy przygotowywane z wykorzystaniem produktów lokalnych np. pochodzących z ekologicznych gospodarstw wielkopolskich serów zagrodowych, jak i dania bazujące na egzotycznych tradycjach kulinarnych.
– Jestem przekonany, że lokalne i regionalne produkty mogą być tak samo atrakcyjne jak te pochodzące z odległych zakątków świata. Dlatego też, komponując nowe menu wykorzystałem także produkty z naszego regionu, jak wspomniane już sery, miody czy ryby- mówi Krystian Szopka, Executive Chef poznańskiego Sheratona.
W karcie nie mogło jednak zabraknąć potraw inspirowanych kuchniami odległych krajów, z których słynie kuchnia fusion. – Dania z nutką egzotyki to rezultat naszych fascynacji i ciągłego poszukiwania nowych smaków. Jesteśmy tak?e otwarci na nowe metody przygotowywania potraw, jak technika sous -vide, którą wykorzystujemy np. do przyrządzania szafranowego kurczaka – dodaje Szef Kuchni.
Wśród nowych potraw znalazły się m.in.:
– Parfait z kaczej wątróbki na galaretce z czerwonego wina w towarzystwie parfait z indyczej wątróbki na musie jabłkowym z brandy i delikatnym sosem figowym – 33 zł,
– Truflowe ravioli ze szpinakiem, koprem włoskim i parmezanem, sma?one przegrzebki z dodatkiem soli wulkanicznej, sos homarowy – 37zł,
– Rukola z plastrami polędwiczki wieprzowej marynowanej w miodzie i trawie Żubrowej, ser taleggio skropione vinegrettem z Remi Martin oraz oliwy z pestek dyni – 40zł,
– Pieczony łupacz w wędzonej panierce z konfiturą cebulową, risotto dyniowe z kozim serem i bazylią – 52zł.
Nie zapomniano też o wielbicielach deserów, dla których przygotowana została osobna karta. Do wszystkich nowych dań dobrano odpowiednie propozycje z karty win.