Nowe menu w restauracji Firlejka

Wydarzenia

Nowe menu w restauracji Firlejka

15 lutego 2017

Za nami pierwszy tydzień funkcjonowania nowej karty w poznańskiej restauracji Firlejka. W menu nie zabrakło typowych wielkopolskich dań:

Pyraz gzikiem – ser naramowicki / szczypiorek / cebula / sól morska / pieprz młotkowany

Pyry są w mundurkach, a gzik klasyczny z najlepszego twarogu naramowickiego ze znakiem sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolski.

Rumpuć – wołowina / wieprzowina / wędzonka / kapusta kiszona / kapusta biała / fasola / kminek / jabłko

Rumpuć, to gęsta zupa jarzynowa w stylu niemieckich dań jednogarnkowych. Zupę przygotowuje się w oparciu o wywar mięsny (wołowina, szynka, boczek) z dodatkiem warzyw – kapusty białej i kiszonej, cebuli, marchwi i dużej ilości ziemniaków. Dodaje się jabłko, bo to ono nadaje charakter tej zupie. W Firlejce dorzucono zamiast pyrek fasolę

Pieczony burak – szpinak / ser kozi / śliwka wędzona / boczek dojrzewający / nasiona chia / winegret.

Pieczony burak słodki, boczek dojrzewający chrupiący i słonawy, ser kozi lekko gorzki i mazisty, oraz nuty wędzone ze śliwki połączone zostały winegretem musztardowo-miodowy. Całość wygląda jak wiosenna rabatka, m.in. dzięki jadalnym kwiatom.

Gravlax czyli łosoś – jabłko / limonka / chips razowy / rzodkiewka / kwaśna śmietana gravlax.

Jest to tradycyjne danie dla kuchni skandynawskiej. Przyrządza się z surowego łososia peklowanego w soli z dodatkiem cukru i koperku. Polski akcent tego dania to podanie go z kwaśną śmietaną.

Pierś kaczki –modra kapusta / jabłko / ziemniaki

Żeberko glazurowane – szare kluchy / kapusta zasmażana.

300 gram ważą same żeberka, które przygotowywane są przez 12 godzin, by były miękkie jak masło. To typowe wielkopolskie danie.

Krem z kiszonego ogórka –  koperek / chips razowy.

Polędwiczka wieprzowa – jagody goji / burak / seler / kawa.. Mięso faszerowane jest jagodami goi marynowanymi w porto. Danie wzbogaca zjawiskowy sos kawowy.

Roladka z indyka – boczniaki / kasza gryczana / twaróg wędzony / tłuczone pyry / marchew. 

W roladce nietypowy farsz, bo przygotowany z kaszy gryczanej przesmażonej z cebulką, boczniakami i twarogiem wędzonym. Kruche mięso spoczywa na puree marchewkowym zastępującym sos.

Pęczotto – indyk / orzechy włoskie / gruszka / lazur / szpinak. Kombinacja składników jest bardzo klasyczna: gruszka, niebieski ser pleśniowy Lazur i orzechy włoskie. Szpinak to tęsknota za wiosną. Kompozycję uzupełnia mięso indyka.

Domowe tagliatelle – polędwiczka wieprzowa / podgrzybek / borowik / rozmaryn / jałowiec.

Krótko mówiąc włoska pasta, ale z polskich produktów.

Sernik malinowy – plaster miodu / granola pistacjowa / biała czekolada.

– Z poprzedniej karty pozostawiliśmy przebojowy tatar z kaczki i pierś z kaczki z modrą kapustą oraz mus czekoladowy. To dania, które cieszyły się ogromnym powodzeniem –mówi Piotr Wiśniewski, szef kuchni.

Restauracja Firlejka, Anny i Grzegorza Gajek jest członkiem założycielem Poznańskiego Klubu Biesiadników, który powstał w grudniu ubiegłego roku.