Nowe menu w restauracji Concordia Teaste

Newsy

Nowe menu w restauracji Concordia Teaste

20 czerwca 2013

Restauracja Concordia Taste znajdująca się w Centrum Designu, Innowacyjności i Kreatywności – Concordia Design w Poznaniu, w pierwszym dniu kalendarzowego lata odkryje swoje wakacyjne karty. Rewolucja odbędzie się na wszystkich możliwych polach.  Ogrodowa aranżacja wnętrza, smakowita, radosna karta i nowy, utalentowany mistrz kuchni. Premiera nowości zaplanowana jest w święto Nocy Kupały zwanej również Nocą Świętojańską.

Tematem przewodnim wprowadzonych zmian we wnętrzach będzie zielony ogród. Ale nie taki typowy, standardowy. Będzie to letni nowoczesny, wiszący ogród z przewagą świeżych roślin, głównie asparagusów i paproci oraz  warzyw wysiewanych bezpośrednio na stołach. Prawdziwe rośliny powielane będą na specjalnie zaprojektowanych grafikach, z których powstaną wiszące kwiatowe donice wypełniające przestrzeń restauracji.  Na stołach pojawią się rosnące sezonowe owoce, takie jak soczyste truskawki. Elementem dekoracji będą również nowoczesne, świętojańskie wianki.

Radosne menu

Rano czy wieczorem, samemu czy w towarzystwie, na zimno lub na gorąco, dania z kuchni europejskiej, slow food, czy regionalnej – chcemy, żeby nasi goście po prostu czerpali radość z naszej nowej propozycji dań i  cieszyli się ich  smakiem.

W nowej karcie znalazły się różne odsłony świata, smacznych, kulinarnych potraw. Są pyszne mule duszone w sosie śmietanowym z aromatycznymi ziołami i tatar z buraczków z musem z koziego sera, owocowym żółtkiem i oliwą z pestek dyni. Jest sałatka ze smażonym serem Halloumi, avocado i suszonymi pomidorami i  sałata z ciecierzycą, jakiem w koszulce, parmezanem, pieczonymi pomidorami i podpłomykami orkiszowymi. Pojawi się perliczka ze smardzami nadziewana musem z królika ,i comber jagnięcy podawany z karczochami oraz polędwica wołowa.

W każdym tygodniu pojawi się danie specjalne, sezonowe z poza karty. Codziennie serwujemy dwudaniowe lunche.  Popisowym daniem szefa kuchni będzie polędwica z żabnicy, często nazywana diabłem morskim.

Premiera menu i nowej aranżacji wnętrza restauracji Concordia Teaste odbędzie się  w Noc Kupały, czyli jednocześnie w pierwszy dzień lata. W tym dniu restauracja będzie czynna do godziny 24:00. Zaczynamy o 19:00, żeby móc zdążyć na popularne puszczanie lampionów, które jest obowiązkiem tego dnia. Każdy, kto zarezerwuje stolik wcześniej dostanie 20% rabatu. Dodatkowo zapraszamy na degustację “letnich win”, głównie białych i różowych, idealnych na tą porę roku.

Utalentowany mistrz kuchni

Nowym szefem kuchni, który rozpocznie wakacyjny sezon w restauracji Concordia Taste jest Tomasz Trąbski –  kucharz, podróżnik i poszukiwacz kulinarnych przygód. Po studiach wyjechał do Francji, później do Wielkiej Brytanii. Tam uczył się gotować od podstaw, między innymi, w hotelu The Pheasant Inn w Lake District (Cumbria). Po 3 latach, w Anglii, przeniósł się do Dublina, gdzie pracował w restauracjach Bentley`s i Millstone jako szef kuchni. Wciąż zbiera doświadczenia, szuka nowych smaków i inspiracji, głównie dzięki podróżom. Fascynuje go europejska kuchnia, ale po powrocie do kraju zaczął na nowo odkrywać smaki staropolskiej kuchni. Ostatni rok pracował jako szef w restauracji Blow Up Hall 5050. Od teraz będzie się realizował w Concordia Taste i rozpoczyna nową, kulinarną przygodę. Pierwszym ważnym wyzwaniem jest nowa karta. Czy polubią ją stali bywalcy i czy przyciągnie nowych smakoszy dobrej kuchni? Kolejnymi są udział w Festiwalu Malta, w którym będzie zarządzał kulinarną częścią Generatora Malta, kino kulinarne podczas Festiwalu Transatlantyk i Food Art. Niespodzianką, którą przygotowuje jest menu naleśnikowe, które będzie serwował z betoniarki.

Design na Wynos

To butik, w którym kupimy karafki, talerze, przedmioty użytkowe, a nawet koszulki z oryginalnym nadrukiem robiąc prezent sobie lub bliskiej osobie. Wierni fani Concordia Taste mogą kupić nawet…stół! Listę zakupów można wzbogacić butelką dobrego wina czy przetworami kuchni śródziemnomorskiej.

Przyjazna dzieciom

Specjalne dziecięce, zdrowe menu, zmieniający się w boisko czy piaskownicę plac zabaw, niedzielne obiady rodzinne oraz warsztaty rozwijające kreatywność dzieci odbywające się w Concordia Design niemal w każdy weekend to sposób, w jaki restauracja Concordia Taste dba o swoich najmłodszych gości.