Nowe zimowe menu restauracji The Olive to zbiór perełek kulinarnych zainspirowanych podróżami Tomasza Leśniaka – Szefa Kuchni Hotelu Sheraton w Krakowie. Prawdziwa uczta dla podniebienia z międzynarodowymi akcentami, chociaż nie zabraknie również tradycyjnych polskich smaków.
Urokliwa restauracja The Olive znajdująca się pod przeszkolnym dachem przestronnego atrium, znana jest głównie z dań kuchni śródziemnomorskiej i polskiej.
„Zimowa odsłona nowego menu to przede wszystkim delikatne kompozycje bazujące na wielu rodzajach mięs, takich jak sarnina, polska wołowina, przepiórka, czy walijska jagnięcina. Nie zabraknie również szerokiej palety świeżych ryb sprowadzanych specjalnie dla Gości z podparyskiej giełdy. Tym razem postawiliśmy na różnorodność produktów i powrót do tradycji – sami wypiekamy pieczywo, przygotowujemy makaron, czy ravioli oraz wędzimy łososia. Specjalną uwagę przykładamy również do technik gotowania (np. ‘sous vide’) i doboru przypraw. Bazujemy na dobrej jakości solach morskich sprowadzonych z różnych zakątków świata i różnorodnych oliwach z oliwek. Jestem pewien, że to menu znajdzie swoich miłośników i zaspokoi niejedno wyrafinowane podniebienie” – powiedział szef kuchni Tomasz Leśniak.
Wśród nowych propozycji na szczególne uznanie zasługują:
- Wolno pieczony i marynowany comber z sarny w jałowcu i miodzie, drożdżówka dyniowa własnego wypieku, cielęca grasica i sos śliwkowy.
- Delikatny filet z turbota “sous vide”w tymianku i oliwie cytrynowej, oprószony różową solą morską. Kremowy ser kozi, mus z marchewki o aromacie pomarańczy i buraki gotowane w trawie żubrowej.
- “Walijska” jagnięcina w musztardzie Pommery w syropie klonowym i ziołach, na puree z groszku zielonego i mięty, sos rozmarynowo – musztardowy, ziemniakami w szafranie i warzywa.
- Mille-feuilles z serka mascarpone, Baileys’a i owoców sezonowych z sosem mango.
Menu dostępne jest również na stronie: http://www.theolive.sheraton.pl/pl/menu-restauracji