Nowe menu restauracji Hilton Garden Inn Kraków Airport

Wydarzenia

Nowe menu restauracji Hilton Garden Inn Kraków Airport

16 stycznia 2017

Krakowski hotel lotniskowy Hilton Garden Inn Kraków Airport wprowadził nowe, zimowe menu. Aromatyczne i rozgrzewające dania przygotowane z najlepszych lokalnych składników, starannie wyselekcjonowane wina i polska dziczyzna oraz ptactwo. To wszystko można znaleźć w nowej karcie – dostępnej w hotelu od początku stycznia.

Miłosz Kowalski jak zwykle zaskakuje, w swojej kuchni lubi eksperymentować i ryzykować, zestawiając ze sobą przeciwstawne smaki. W menu znajdą się dania tradycyjnej polskiej kuchni, ale również potrawy inspirowane francuską gastronomią. Na szczególną uwagę zasługują plastry polędwicy z jelenia podane z polskim Niedźwiednikiem i gorzką czekoladą oraz perliczka duxelle w sosie pomarańczowym, podana w asyście dyni i karmelizowanej cykorii. Nietypowymi połączeniami smakowymi mogą zaskakiwać także desery, wśród których królują polskie owoce. Szef kuchni poleca dyniową panna cottę, przygotowaną z dodatkiem miodu, chrzanu, kukurydzy i rozmarynu. Nie zabraknie też propozycji dla fanów klasyki, począwszy od popularnego Mobley burgera, a skończywszy na sałatce Cesar. Co istotne, szefowie kuchni pracują na produktach sezonowych, dostępnych w regionie Małopolski.

– Sukces dania w dużej mierze uzależniony jest od składników, ich odpowiedniego doboru i traktowania. Zawsze sięgam po te, które są najłatwiej dostępne w danym sezonie. Tym razem postawiliśmy na domową kuchnię, która była obecna w naszych domach, którą gotowały nasze mamy i babcie. Oczywiście tradycyjne przepisy zostały poddane dekonstrukcji, a każdy składnik został potraktowany osobno – tworząc nową, zaskakującą całość – mówi Miłosz Kowalski, Executive Chef Hilton Garden Inn Kraków Airport.

Doskonałym uzupełnieniem nowego menu jest starannie wyselekcjonowana karta win i koktajli. O jej finalny wygląd zadbał Piotr Kocimski, Food and Beverage Manager oraz Sommelier, współtwórca Stowarzyszenia Sommelierów Krakowskich. Restauracja wychodzi naprzeciw potrzebom swoich gości łącząc dania z perfekcyjnie dobranymi winami, tak aby podbić ich smak i wzbogacić wrażenia kulinarne.