Szlak Kulinarny „Śląskie Smaki” okazał się prawdziwym strzałem w dziesiątkę. Zainteresowanie klientów i samych restauracji sprawiło, że już kilka miesięcy po inauguracji Szlaku pracowano nad jego rozszerzeniem. Dziś w projekcie uczestniczy 35 lokali z terenu całego województwa śląskiego. Oferta menu Śląskie Smaki wzbogaciła się o nowe, często prawie zapomniane potrawy kuchni śląskiej, jurajskiej i beskidzkiej.
Szlak Kulinarny „Śląskie Smaki” powstał z inicjatywy Śląskiej Organizacji Turystycznej w celu ochrony i promowania dziedzictwa kulinarnego województwa śląskiego. Do 21 lokali, tworzących od jesieni 2012 r. Szlak Kulinarny, dziś dołączyło 14 kolejnych. Reprezentują odmienne „stoły” i tradycje województwa śląskiego. – Na Szlaku widać coraz większą różnorodność. W jego pierwszej odsłonie zdecydowanie królowała kuchnia śląska, dziś mamy do zaproponowania o wiele więcej. Do projektu dołączyły nowe restauracje, w tym wiele serwujących tradycyjne potrawy kuchni jurajskiej i beskidzkiej, widoczne są wpływy żydowskie, czeskie i austriackie – mówi Agnieszka Sikorska, Dyrektor Biura Śląskiej Organizacji Turystycznej.
Warunkiem dołączenia do Szlaku było przejście ścisłego procesu certyfikacji, obejmującego zarówno kwestie smaku potraw, ich przygotowania, użytych składników, ale także poziom samej restauracji – czystość, czy dbałość o profesjonalną obsługę. Dopiero spełniając te wszystkie warunki, przedstawiciele nowych lokali zyskali możliwość odebrania certyfikatów, potwierdzających członkostwo w Szlaku Kulinarnym „Śląskie Smaki”. Wręczono je podczas spotkania, na którym zorganizowano również prawdziwą kulinarną ucztę. Restauracje, które dziś oficjalnie dołączyły do Szlaku, przygotowały degustacje potraw z menu Śląskie Smaki. – Cieszy nas, że kolejne lokale wzbogaciły menu Szlaku Kulinarnego o nowe, czasem wydawałoby się, że prawie zapomniane, dania. Są wśród nich tak tajemniczo brzmiące potrawy jak garus, kućmok, czy gałuszki? Już wkrótce, dzięki menu Śląskie Smaki, może je znać cała Polska. Okazuje się, że te tradycyjne smaki nadal są przyrządzane. Co więcej, mają się bardzo dobrze! – podsumowuje Mariusz Kleszczewski,, Prezes Śląskiej Organizacji Turystycznej.
W nowych lokalach – podobnie jak w restauracjach, które w 2012 r. utworzyły Szlak, kręcone będą programy z cyklu „Rączka gotuje na Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki”. Już od dziś amatorzy Śląskich Smaków mogą również brać udział w konkursie „Poznaj Śląskie Smaki”. Podróżując po województwie i odwiedzając szlakowe lokale mogą na specjalnej ulotce zbierać pieczątki i wymieniać je na nagrody ufundowane przez Śląską Organizację Turystyczną. By otrzymać m. in. cenione wydawnictwo „Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego”, czy szlakowe torby na zakupy, wystarczy zebrać 7 pieczątek. Regulamin konkursu i więcej informacji o Szlaku na www.slaskiesmaki.pl.
Nowe lokale Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki”:
- Browar Czenstochovia, ul. Korczaka 14, Częstochowa
- Restauracja Pod Ratuszem, Aleja Najświętszej Maryi Panny 45, Częstochowa
- Smażalnia pod Lasem, ul. Leśna 10, Sygontka k. Złotego Potoku
- Restauracja Dwór Bismarcka, ul. Oświęcimska 29, Mysłowice
- Restauracja Valdi Plus, ul. Gliwicka 365, Mikołów
- Restauracja Kurna Chata, ul. Damrota 53, Tychy
- Restauracja U Przewoźnika, Al. Piłsudskiego 14, Tychy
- Restauracja Gościnny Dom, ul. Strzelców Bytomskich 8/7, Rydułtowy
- Restauracja Rączka Gotuje, ul. Wyszyńskiego 50, Wodzisław Śląski
- Restauracja Hotelu Styl 70***, ul. Studzienicka 58, Piasek k. Pszczyny
- Karczma Wiejska, ul. Żubrów 112B, Jankowice k. Pszczyny
- Restauracja Szynk, ul. Barlickiego 13, Bielsko-Biała
- Restauracja Ośrodka Wypoczynkowo-Rekreacyjnego Silesia, ul. Brodek 4, Międzybrodzie Bialskie
- Restauracja Korbasowy Dwór, ul. Hażlaska 135, Cieszyn