Od 2014 r. obowiązuje nowe logo WACS. Światowe Stowarzyszenie Szefów Kuchni (WACS) to globalna sieć stowarzyszeń kucharskich założona w 1928 r. na Sorbonie w Paryżu. Na pierwszym otwierającym walnym zjeździe brało udział 65 delegatów z 17 krajów reprezentujących 36 krajowych i międzynarodowych stowarzyszeń. Pierwszym Honorowym Prezesem WACS został August Escoffier – pierwszy sławny szef kuchni nie pracujący na dworze arystokratów, restaurator i kulinarny pisarz, który zmodernizował i spopularyzował tradycyjną kuchnię francuską.
WACS zarządzane jest przez prezydenta, vice prezydenta, skarbnika, sekretarza generalnego i ambasadora honorowego, a także dyrektorów regionalnych wybieranego dla każdego z kontynentów. Programy i działania zarządzane są przez trzy oddzielne komisje – Komisję ds. Konkursów Kulinarnych, Komisję ds. Edukacji i Komisję ds. Marketingu i Komunikacji, a także kilku podkomitetów.