Restauracje Sphinx, sieć zarządzana przez Sfinks Polska, przedstawiają kolejną odsłonę „Gwiazd Sezonu” i Gości Specjalnych. W nowej ofercie znalazły się m.in. dania przygotowane w oparciu o sezonowe warzywa, w tym krem szpinakowy, sandacz ze szparagami i sałata Sphinxa, a także karkówka miodowo-musztardowa. Gośćmi specjalnymi zostały natomiast trzy steki: „Stek Hereford”, „Stek Oko rozbratla” i „Stek z Polędwicy z sosem z whiskey”. Dodatkowo restauracje Sphinx zapraszają na „Letnią fiestę na planie”, czyli orzeźwiające napoje i koktajle na bazie win. Z najnowszych propozycji można skorzystać w restauracjach Sphinx do 16 czerwca br.
– Nasi goście bardzo cenią sobie potrawy przygotowywane w oparciu o produkty charakterystyczne dla danej pory roku. Wraz z nadejściem sezonu na szparagi tym bardziej nie mogło zabraknąć tych warzyw w ofercie restauracji Sphinx. Z tą myślą prezentujemy więc najnowszą odsłonę „Gwiazd Sezonu”. Obok sezonowych smaków proponujemy nowe wyborne steki z takimi dodatkami jak grillowana kukurydza lub bataty. Co więcej przygotowaliśmy też „Letnią fiestę na planie”, a w niej koktajle na coraz cieplejsze dni - mówi Dorota Cacek, wiceprezes Sfinks Polska, do której należy sieć Sphinx.
Ze steków w ramach nowej oferty można spróbować „Steka Hereford” z urugwajskiej wołowiny, podawanego z grillowaną kukurydzą, sałatką wegetariańską i sosem barbecue na bazie whiskey. Dostępne są też steki z polskiej wołowiny – „Stek Oko rozbratla” serwowany z batatami w przyprawach i klasycznym argentyńskim sosem chimichurri oraz stek z polędwicy z cząstkami ziemniaka i wiśniowym sosem przygotowanym w oparciu o whiskey. W odsłonie Gości Specjalnych przygotowane zostało menu degustacyjne dla grupy przyjaciół bądź znajomych w atrakcyjnej cenie. W ramach zestawu oferowane są trzy steki z trzema sosami i dwoma wybranymi dodatkami. Tym razem do menu degustacyjnego goście mogą domówić „Steka z Amerykańskiego Angusa” lub „Pepper Steka” również w promocyjnej cenie.
Ponadto, w ofercie „Gwiazdy Sezonu” pojawiła się delikatna zupa krem ze szpinaku, posypana prażonymi nasionami słonecznika, podawana z łezką śmietany. Wśród sezonowych propozycji są też karkówka w marynacie miodowo-musztardowej serwowana z cząstkami ziemniaka w ziołach oraz grillowanymi pomidorkami, sandacz ze szparagami i aksamitnym sosem holenderskim czy hummus „Jamil”. Dla amatorów sałat przygotowano z kolei „Sałatę Sphinxa”, czyli delikatnie opiekane mięso z piersi kurczaka na mieszance sałat z dodatkiem grillowanej cukinii, brokułów i rzodkiewki polanej sosem jogurtowo-miętowym. Co więcej, w ramach „Letniej fiesty na planie” po raz pierwszy pojawia się Sangria i dwa orzeźwiające koktajle na bazie Prosecco.