Restauracje Chłopskie Jadło, sieć zarządzana przez Sfinks Polska, prezentują nową wkładkę do menu z cyklu „Szef kuchni poleca” z kulinarnymi propozycjami na lato. Pojawiło się w niej pięć dań przygotowanych w oparciu o sezonowe produkty – chłodnik, młoda kapusta, pierś z gęsi, sałata z łososiem i gulasz z cielęciny. Z najnowszej oferty można skorzystać do 1 sierpnia br. we wszystkich lokalach Chłopskie Jadło.
– Wraz z nadejściem ciepłych dni w restauracjach Chłopskie Jadło nie mogło zabraknąć letnich smaków. Dla klientów przygotowaliśmy więc potrawy, w których wykorzystujemy produkty charakterystyczne dla tej pory roku. Zapraszamy choćby na wyśmienity tradycyjny chłodnik, który bardzo dobrze sprawdzi się podczas upałów czy delikatną sałatkę z łososiem. Liczymy, że nasze najnowsze propozycje przypadną naszym gościom do gustu – mówi Dorota Cacek, wiceprezes Sfinks Polska, spółki zarządzającej siecią Chłopskie Jadło.
W ramach najnowszej oferty Chłopskiego Jadła na początek „Szef kuchni poleca” tradycyjny chłodnik z buraków, z rzodkiewką, ogórkiem, szczypiorkiem i koperkiem, podawany z jajkiem przepiórczym. Klienci mogą zamówić też młodą kapustę duszoną z boczkiem, serwowaną z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem. Do wyboru są również pieczona pierś z gęsi z groszkiem cukrowym i sosem malinowym oraz cielęcina duszona w winie z szalotką, marchwią i pieczarkami, doprawiona świeżym tymiankiem, podawana z kluskami kładzionymi. Wśród letnich propozycji jest też sałata z wędzonym łososiem, ogórkiem, pomidorem, kaparami i jajkiem przepiórczym, którą dopełnia sos miodowo-musztardowy. W nowej wkładce znalazły się też orzeźwiające napoje – klasyczna lemoniada cytrynowa ze świeżą miętą oraz cydr z miodem pitnym, a także czerwone wytrawne wino Las Montañas Cabernet Sauvignon.