W Krakowie otwarto nową restaurację na Placu Dominikańskim – Restauracja Dominikańska 2. Lokal utrzymany jest w klimacie dwudziestolecia międzywojennego, gdy życie towarzyskie miasta skupiało się w licznych kawiarniach i restauracjach. Pięć przestronnych sal zdobią intrygujące czarnobiałe fotografie, meble, przedmioty oraz plany Krakowa pochodzące z tamtego okresu. Dla miłośników ciszy i spokoju jest sala “Klubowa”: przytulna, wyposażona w wygodne sofy stwarza idealną atmosferę do czytania książek, relaksu przy muzyce czy korzystania z darmowego bezprzewodowego Internetu.
Restauracja proponuje kuchnię polską z akcentami śródziemnomorskimi. Wśród licznych propozycji na szczególną uwagę zasługują: tradycyjny polski pasztet z żurawiną, pierś z gęsi w sosie miodowo-piwnym z cynamonem czy krewetki królewskie z czosnkiem i suszonymi pomidorami w sosie winnym. W karcie także szeroki wybór alkoholi. Menu jest przetłumaczone na 8 języków: angielski, niemiecki, francuski, włoski, hiszpański, rosyjski, japoński i szwedzki.
Dla dzieci specjalne menu w postaci krótkiej książeczki z kolorowankami i rebusami. Lokal dysponuje przewijakiem, fotelikami, stolikami i krzesełkami dla najmłodszych.
W ofercie specjalnej: Cukiernia Dominikańska 2: na zamówienie wszelkiego rodzaju ciasta, torty i inne smakołyki na wszelkiego rodzaju imprezy organizowane w innym miejscu niż restauracja (dostawa gratis przy zamówieniu na min. 200 zł).
Restauracja przystosowana jest do potrzeb osób niepełnosprawnych i niewidomych (karta w alfabecie Braille’a).
W sezonie letnim Dominikańska 2 oferuje dwa ogródki. W każdy piątek i sobotę kolację uatrakcyjnia koncert muzyki na żywo z pogranicza jazz i blues (od 19.30 do 22.30). Lokal dysponuje 180 miejscami na siedząco i 250 miejscami w przypadku party na stojąco.