Dawid Klimaniec, szef patron restauracji Złoty Groń w Istebnej, przygotowuje nowe autorskie menu. Kolacja degustacyjna odbędzie się 12 lipca. To miejsce powstało z marzeń i szacunku do regionu. Teraz ewoluuje i zaprasza do stołu, na którym już w połowie lipca znajdą się moje autorskie propozycje, będące esencją tego miejsca. Innowacyjność, kompozycje i  zaskakujące połączenia – mówi.

Gotować będą Dawid Klimaniec, Szymon Kozioł, Eugeniusz Domaszewski. O pairing win zadba sommelier Grzegorz Piskorz.

W Beskidzie Śląskim, na samym szczycie góry, znajduje się restauracja, której kuchnia jest inspirowana przemijającymi porami roku. To tu od wielu lat tworzone są dania będące połączeniem tradycji i nowoczesności. Pasja, energia i jednoczesne umiłowanie bliskości przyrody tworzy doświadczenie, które pozwala celebrować ważne momenty jeszcze dłużej w rytmie slow life czy slow food.

Złoty Groń to nie tylko restauracja, to też klasyka, folklor i autentyczność będące nieodłącznymi elementami regionalnej karczmy. W jej przytulnych wnętrzach, przy rodzinnych dużych stołach i tradycyjnym menu goście spędzą czas chłonąc atmosferę regionu.

Restauracja i karczma znajdują się w Hotelu Złoty Groń Resort & Spa.

Dawid Klimaniec to Ślązak z krwi i kości, kreatywny zwolennik naturalnych smaków. W życiu kieruje się prostą i skuteczną filozofią: „z pola na stół”. Miłośnik etyki i kultury łowieckiej. Członek stowarzyszenia Poznańscy Kucharze Razem oraz Polish Chef. Przygodę z gastronomią rozpoczął na Śląsku, zaraz po ukończeniu szkoły gastronomicznej, swoje doświadczenie zaczął zdobywać w pszczyńskich restauracjach takich jak U Mikołajca, Stara Piekarnia czy Frykówka.

W 2019 r. otrzymał nominację do Hermesa Kulinarnego Poradnika Restauratora w kategorii „Restauracja z renomą”. Autor pierwszej kolacji Katowickiego Klubu Kolacyjnego w katowickim MCK. Laureat wielu konkursów kulinarnych m.in. Cieszyńskie Smaki, Międzynarodowy Festiwal Pstrąga w Kłodzku czy Mistrzostw Polski w podawaniu Baraniny – Ustroń. Zwycięzca konkursu Gęsina na Św. Marcina 2019 organizowanego przez Slowfood Polska & Winnica Turnau. Współautor kulinarnej książki „Kucharze Nasza Historia” oraz „Wino i Kuchnia”. Juror gastronomicznych wydarzeń i konkursów.

W 2015 r. restauracja Ox, gdzie pracował znalazła się w World’s 50 Best Restaurants, a w 2016 r. zdobyła jedną gwiazdkę Michelin, którą utrzymuje do dziś. Po powrocie do Polski powrócił na Śląsk, objął stanowisko szefa kuchni w rzemieślniczym browarze Krajcar w Żywcu, a następnie stanął za sterami punktu gastronomicznego w Pszczynie wraz z właścicielem i szefem kuchni Markiem Furczykiem. Obecnie Szef Patron Resortu Złoty Groń & Restauracji Bukova w Istebnej, restauracji Wiśniowy Sad w Rudzie Śląskiej oraz nowo powstającej restauracji w Starych Browarach Wrocławskich.

Udostępnij artykuł