14 listopada w restauracji Grand Blue Sopot w hotelu Sofitel Grand Sopot zaprezentowano nową kartę menu jesienno-zimowego, która stanowi kulinarną podróż pełną korzennych smaków, tradycyjnych marynat i kiszonek. W świeżym ujęciu Executive Chef Tomasz Iwańca przybliża gościom potrawy inspirowane tradycyjną kuchnią staropolską, dbając jednocześnie o najwyższą jakość i zdrowy wymiar serwowanych dań.
W nowym menu znalazły się m. in. przegrzebki z figami, dynią po kociewsku i serem żuławskim oraz tatar z dojrzewającej wołowiny z suską sechlońską i kiszonym ogórkiem. Wśród propozycji zup pojawił się potaż kasztanowy z sarniną, rydzami i topinamburem oraz krem z kiszonych buraków z jarmużem i staropolskim parmezanem. Na miłośników ryb czekają dania takie jak turbot z kiszoną kapustą i soczewicą oraz jesiotr na niebiesko z piklami po kaszubsku i pierogami ze słoniną i rodzynkami. W kategorii mięs szczególną uwagę przyciągają bigosek z kaczki z goździkowym kremem z czerwonej cebuli oraz mostek cielęcy na rumiano podawany w oprawie z pieczonej kapusty i brusznicy. Wśród deserów znalazł się grand arkas w nowej odsłonie z marynowanymi marchewkami i wiśniami oraz fondant szarlotkowy z zefirem waniliowym i rozmarynem. Menu wegańskie zostało wzbogacone o propozycje takie jak sztuczki z dyni z sumakiem, algami i gruszką gdańczonką, a’la matias z boczniaka z pumperniklem, jarmużowe orecchiette z dynią po kociewsku oraz brownie z czerwonej fasoli i daktyli z pigwą.
W ramach promocji nowej karty 14 listopada w Grand Blue Sopot odbyło się wydarzenie skierowane do przedstawicieli mediów. Goście mieli okazję wziąć udział w wyjątkowej degustacji, podczas której zaprezentowano ośmiodaniowe menu przygotowane przez szefa kuchni. Każde danie zostało starannie skomponowane, a jego smak podkreślony przez pairing wyselekcjonowanych win i szampanów.
Restauracja Grand Blue mieści się w hotelu Sofitel Grand Sopot. Z jej okien rozpościera się przepiękny widok na morze oraz najdłuższe drewniane molo w Europie.