Christian André Pettersen wywalczył złoty medal dla Norwegii w europejskim finale w Bocuse d’Or Europe w Tallinie i tym samym przeszedł do światowego finału w Lyonie (czerwiec 2021 r.). Dania zajęła drugie miejsce, a Szwecja trzecie.
W sumie zakwalifikowało się dziesięć drużyn:
Norwegia – Christian Andre Pettersen, Restaurant Studio CAP – Sandnes
Dania – Ronni Vexoe Mortensen, Geranium*** – Kopenhaga
Szwecja – Sebastian Gibrand, Gastronomi Sveirge
Islandia – Sigurdur Laufdal
Finlandia – Mikko Kaukonen
Francja – Davy Tissot
Estonia – Artur Kazaritski
Szwajcaria – Alessandro Mordassini
Węgry – Istvan Veres
Włochy – Alessandro Bergamo
Nagroda dla najlepszego pomocnika – Finlandia
Nagroda specjalna za danie na talerzu – Islandia
Nagroda specjalna za danie na platerze – Francja
Nasz reprezentant – Jakub Kasprzak i jego pomocnik w pięknym stylu walczyli podczas europejskiej selekcji Bocuse d’Or w Saku Suurhall w Tallinie. Niestety nie zakwalifikował się do pierwszej dziesiątki.
Należy podkreślić, że start w Bocuse d’Or Europe to wyjątkowe doświadczenie dla startujących, którzy musieli wykazać się znakomitymi umiejętnościami kulinarnymi, wyczuciem estetyki, oryginalnością i kreatywnością, aby przekonać i zwrócić uwagę jurorów.
Polacy wystąpili pierwszego dnia zmagań kulinarnych w stolicy Estonii z ostatniej, ósmej pozycji. Panowie walczyli do ostatnich minut w pełnym skupieniu przygotowując w ciągu 5 godzin i 35 minut dwa oddzielne dania, oba dla 14 osób: pierwsze to danie vege serwowane wyłącznie na talerzach i wydane po 5 godzinach od rozpoczęcia konkursu – „Gotowany na parze filet z suma z dynią, lokalnymi grzybami, kalarepą, puree z selera i chrzanu oraz baby warzywami” oraz drugie danie z mięsa zaprezentowane na imponującym platerze i wydane 35 minut później a znalazła się na nim: „Przepiórka z borowikami, jajko przepiórcze confit, ziemniaki, sos tatarski, buraki z chrzanem, tartinka z jabłkami i cebulą, seler, kurki i owoce leśne”.
Oba dania prezentowały się bardzo dobrze, jak się okazało smakowo również dopełniały wizualne wrażenia. Régis Marcon, Przewodniczący Międzynarodowego Komitetu Organizacyjnego, który przybliżał publiczności każde z dań w trakcie ich degustacji, z uznaniem opowiadał o efektach wielogodzinnej pracy naszej reprezentacji.
Zdaniem honorowej przewodniczącej Clare Smyth poziom wszystkich szefów kuchni był niezwykły.
– To była niesamowicie zacięta rywalizacja. Jest tak wielu naprawdę wyjątkowych szefów kuchni i cieszę się, że jest tak doświadczone jury, ponieważ jest to bardzo odpowiedzialna praca by wykonać to właściwie – powiedziała Smyth.
W skład polskiej drużyny wchodzili:
Jakub Kasprzak – candidate
Patryk Paczkowski – commis
Tomasz Purol – coach
Dominik Brodziak – coach
Adam Chrząstowski / jury member
Jacek Krawczyk Team Manager
Wielkie podziękowania dla Adama Chrząstowskiego, Tomasza Purola, Dominika Brodziaka, Kurta Schellera, Bartosza Petera, Jerzego Pasikowskiego, Tomasza Grabskiego i dla wielu szefów kuchni, którzy wsparli radą, doświadczeniem, dobrym i krytycznym słowem Jakuba Kasprzaka i Patryka Paczkowskiego.
Konkurs odbywał się bez udziału publiczności w Estonii w Saku Suurhall.
Ponad 300 tysięcy osób śledziło online zmagania znakomitych europejskich zespołów na całym świecie.